16.02.2014

Sernik - cynamonowe jabłko z rumem





Jest to pieczony sernik 
na bardzo kruchym spodzie.
I mimo, że jest z sera, 
to ani w smaku ani w konsystencji 
nie przypomina  sernika klasycznego.





składniki na sernik śr. 18 cm

spod 
1 żółtko (gotowane)

½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki tortowej
90 g masła pokrojonego w drobną kostkę
25 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki rumu 
1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
  • Nie trzeba ciasta zagniatać!

     Tak ma wyglądać ciasto:





  • Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
jabłka karmelizowane
2 duże jabłka (szara reneta)
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka masła
cynamon
1 łyżeczka rumu 
  • Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki.
  • Na patelnie rozgrzać masło, włożyć jabłka, cukier i smażyć na średnim ogniu aż trochę zmiękną. 
  • Dodać rum, cynamon, wymieszać.
  • Zdjąć z ognia i wystudzić. 
  • Rozwałkować ciasto, włożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. 
sernik
500 g serka śmietankowego 
150 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
25 g skrobi kukurydzianej
2 łyżki rumu
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i ubić na puszystą masę.
  • Wyjąć spod z piekarnika. Obniżyć temperaturę do 150°C.
  • Na spod wyłożyć karmelizowane jabłka, na jabłka - masę serową. Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego i nalać do niego wrzątku do połowy wysokości formy. 
Jeśli wypiekamy w tortownicę, to spod i boki tortownicy owinąć folią aluminiową.
  •  Wypiekać 40-50 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

mus z białej czekolady
100 g śmietanki kremówki
1 jajko
5 g żelatyny
1oo g białej czekolady
100 g serka śmietankowego
3 łyżki czerwonego dżemu - opcjonalnie 
  • Czekoladę drobno posiekać lub utrzeć.
  • Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach śmietanki.
  • Resztę śmietanki zagotować.
  • Jajko roztrzepać, dodać do niego 3 łyżki gorącej śmietanki, wymieszać i połączyć z pozostałą śmietanką.
  • Podgrzewać na umiarkowanym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia), aż masa osiągnie T80-85°C. Zostawić z ognia.
  • Śmietankowo-jajeczną masę połączyć z żelatyną i czekoladą. Wymieszać
  • Serek ubić i połączyć z masą czekoladową, delikatnie wymieszać.
  • Mus wyłożyć na wystudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia na całą noc.
  

smacznego!


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

  1. O mniam, pyszny musiał być :)
    Ślicznie wygląda w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje! Sernik wypiekany w kąpieli wodnej smakuję inaczej, nie jest taki suchy. A zamiana cukru mlekiem zagęszczonym robi go jeszcze bardziej pysznymi i delikatnym. Tak samo biszkopt na mleku będzie bardziej kremowy :)

    OdpowiedzUsuń