18.02.2014

Pieczone drożdżowe paszteciki z kapustą i jajkiem

 Lubię torty, 
uwielbiam czekoladę i chałwę,
ale pieczone paszteciki - 
to coś niesamowitego!



Ich zapach napełnia cały dom
z prędkością światła!
Przyciąga jako magnez! 



  
składniki na 25 szt.  (dl. ok. 10 cm)

ciasto
700 g mąki typ55o
25 g świeżych drożdży
300ml mleka albo wody
200 ml oleju rzepakowego
50 g cukru
15 g soli 
  • Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku(wodzie).
  • Połączyć z innymi składnikami i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. 
  • Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 30min w T pokojowej. Jeszcze raz zagnieść i wstawić do lodówki na noc albo w T pokojowej na 4- 6 godzin.

farsz
500 g kapusty kiszonej(może być i świeża)
2 średnie cebuli
5 jajek
2 łyżki masła (opcjonalnie)
olej 
bazylia 
  • Kapustę odcedzić. Cebulę pokroić.
  •  W głębokiej patelni lekko obsmażyć cebulę razem z kapustą, zalać roztrzepanym jajkiem, wymieszać i smażyć do ścięcia jajka. Cały czas mieszać.
  • Dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, krotko go wyrobić, podzielić na 25 kawałków, zrobić z nich kulki i pozostawić  do wyrośnięcia na 15-20 min.
  •  Z każdej kulki rękami albo walkiem robimy placki, na środek nakładamy  farsz i mocno zalepiamy brzegi. Rozpłaszczyć paszteciki, dociskając ręką do stolnicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-25 min.
  • Po wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.



  • Piec w T 200°C ok. 15 min.


  • Studzić na kratce.


Paszteciki można robić z dowolnym farszem,
dżemem, pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem, 
a można posmarować każdy placek ketchupem, 
i zawinąć w niego parówkę.




smacznego!

2 komentarze: