23.01.2016

Dakłas (dacquoise) kokosowy

czyli ciasto bezowe.



Dakłas (dacquoise) - jest to tradycyjny tort 
południowo-zachodniej Francji.
Składa się on z dwóch-trzech spodów 
z ciasta bezowego z mielonymi migdałami  - dakłas
(niekiedy z dodatkiem orzecha laskowego, kokosu albo pistacji)
przełożonych kremem.



Nazwa tortu jak i spodów pochodzi od nazwy miasteczka Dax.


   Ciasto dakłas robią z białka, cukru(cukru pudru) i mielonych migdałów.
   Zazwyczaj proporcji (wagowe) ciasta bezowego to 1 część białka i 2 części cukru(cukru pudru).
   Przy robieniu ciasta dakłas połowa cukru zamienia się na mielony migdały (orzech laskowy, kokos, mąkę).



Składniki na spód śr 22 cm x 3 cm (20 x 20 x 3cm)
90 g - mielonych migdałów
75 g - drobnych wiórków kokosowych
75 g - cukru pudru
starta skórka z dwóch limonek
200 g - białka (4 - 5 szt)
150 g - cukru
płatki migdałowe
  • Wymieszać cukier puder z mielonymi migdałami i przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowy, startą skórkę z limonek i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  • Ubitą pianę delikatnie wymieszać z suchymi składnikami.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Ciasto posypać płatkami migdałowymi.
  • Wypiekać w T 180C (bez termoobiegu) 25 - 30 min.
     Upieczone ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo delikatne. 
     Nie będzie można go przekroić na pół (wzdłuż).
     Dla tortu upiec dwa spody.   


  
  
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz