01.07.2014

Pizza na grubym cieście


od spodu i boków -chrupiąca,
mięciutka i pyszna w środku!







składniki na 2 szt. śr. ok. 26-28cm
500 g - mąki typ 550
2 łyżki - cukru
1 łyżeczka soli
25 g - świeżych drożdży
300 ml - wody (28-30°C)
50 g - oliwy
4 czubaty łyżki - oregano  - opcjonalne 
  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, oregano, wymieszać.
  • Drożdży rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać do mąki, wlać pozostałą wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, dobrze wygnieść na posypanej mąką stolnicy i podzielić na dwie części.
  • Rozwałkować na niezbyt cienki placki śr. ok. 26-28cm i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min.
  • Posmarować każdy placek łyżką oliwy i przecierem pomidorowym, posypać serem i wyłożyć nadzienie, jeszcze raz posypać serem.





  • Piec w T 220C przez 10-15 min.        
 



smacznego!

3 komentarze:

  1. Ojej! Ależ apetycznie wygląda! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pizza na grubym spodzie trochę "niemodna" teraz, a ja właśnie taka lubię:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina też lubi na grubym :)
      ps: masz bardzo cieplutki blog, taki domowy :)

      Usuń