3.02.2019

Wegański tort jabłkowy






tort śr. 18 cm


biszkopt (śr.18 cm)

200 g – mąki
40 g – skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka – sody
szczypta soli 
  • wymieszać


300 g – soku jabłkowego
50 g – cukru 
50 g – oleju  
  • cukier rozpuścić w soku, dodać olej i zmiksować ręcznym blenderem, dodać sypki składniki, wymieszać, piec w T 160 – 180C ok. 20 min 
  • ciepły biszkopt zawinąć w folię spożywczą i schować na noc do lodówki.     




mus jabłkowy 
200 g – soku jabłkowego
1 łyżeczka – agar-agaru 
1 łyżeczka - cukru 
  • cukier połączyć z agarem i wsypać do soku, wymieszać, odstawić na 10 min, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min ciągle mieszając 
  • pozostawić do wystygnięcia, zmiksować i przełożyć do rękawa cukierniczego




krem 
500 g – soku jabłkowego
50 g – kaszy manny/kukurydzianej
500 g – cukru 
6 g – agar-agaru 
  • wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 20 mi
  •  gotować ok. 10 min, zmiksować aż powstanie pyszna masa, przełożyć do rękawa cukierniczego i od razy wykorzystać    
  • biszkopt przekroić na 3 blaty 
  • jeden blat położyć na paterze i obficie nasączyć sokiem jabłkowym, wyłożyć 1/3 kremu, na krem - 1/2 musu, przykryć drugim blatem, blat obficie nasączyć sokiem jabłkowym, wyłożyć 1/3 kremu, na krem - resztę musu, przykryć trzecim blatem, blat obficie nasączyć sokiem jabłkowym, na wierzch wyłożyć resztę kremu


5 komentarzy:

  1. Twój tort wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie <3 A te składniki wystarczą na jaką średnicę formy?

    OdpowiedzUsuń