23.11.2017

Mega dyniowe muffinki





Cudowne jesienne muffinki 
z dodatkiem dyniowego puree
z lekkim kremem z serka śmietankowego

składniki na 12 duże albo 24 małe muffinki


pieczona dynia
1 kg obranej i pokrojonej w małą (ok 1,5 x1,5cm) kostkę dyni
100 g - cukru
sok i starta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki oleju
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć dynię, polać sokiem i posypać startą skórką z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową ( stroną matową na zewnątrz) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C. Piec przez 30 - 50min (w zależności od rodzaju dyni) do miękkości.
  • Karmelizować - polać trzema łyżkami miody, ostrożnie wymieszać i piec jeszcze przez 5 - 10min bez folii.


ciasto
250 g - cukru
3 - jajka
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - puree z pieczonej dyni
300 g - mąki tortowej
 starta skórka z jednej pomarańczy
10 g - proszku do pieczenia 
  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  •  Dodać puree z dyni i wymieszać.
  •  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Na górę położyć 3 - 4 kawałka karmelizowanej dyni.
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce.


składniki na krem
100 g masła w T pokojowej
250 g serka śmietankowego z lodówki
200 g puree z dyni 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Do rękawa  cukierniczego  z dowolną  końcówką włożyć krem  i wyciskać na babeczki.










 

   #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski


1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają te babeczki. Uwielbiam słodycze z dynią :)

    OdpowiedzUsuń