Nie rozumiem zachwytu nad tymi ciasteczkami!
Ale córka ich uwielbia!
Więc, uległam jej prośbom
i upiekłam.
Oczywiście, domowe wyszły
dużo smaczniejsze!
Mają tylko jeden minus -
bardzo szybko znikają!
składniki na 25-26 szt.
100 g masła
80 g oleja
1 jajko
270 g mąki
60 g (ok. 120 ml) kakao
130 g czekolady (60-70%)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 cukru waniliowego
- Czekoladę rozpuścić.
- Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia - wymieszać.
- Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając, stopniowe dodawać olej, a pod koniec - jajko i czekoladę.
- Do masy dodać mąkę z kakao i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Następnie z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm i znów zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki nie mniej niż na 1godzinę.
składniki na krem
100 g masła
100 g serku śmietankowego
100 g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem.
- Serek ubić i połączyć razem z czekoladowo-maślaną masą. Lekko ubić.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką.
- Po wyjęciu z lodówki pokroić nożem na plasterki grubością 0,5 cm i wykładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wypiekać w T 170°C ok.15-20 min (na "suchy patyk"). Ostudzić.
- Na połowę ciasteczek wycisnąć krem, przykryć drugim ciasteczkiem i lekko przycisnąć.
- Ciasteczka lepiej trzymać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz