22.02.2014

Domowe ciasteczka "oreo"

Nie rozumiem zachwytu nad tymi ciasteczkami!
Ale córka ich uwielbia!
Więc, uległam jej prośbom
i upiekłam.



Oczywiście, domowe wyszły
dużo smaczniejsze!
Mają tylko jeden minus - 
bardzo szybko znikają!

Oryginalny przepis tu 



składniki na 25-26 szt.
100 g masła
80 g oleja
1 jajko
270 g mąki
60 g (ok. 120 ml) kakao
130 g czekolady (60-70%)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 cukru waniliowego
  • Czekoladę rozpuścić.
  • Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia - wymieszać.
  • Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając, stopniowe dodawać olej, a pod koniec - jajko i czekoladę.
  • Do masy dodać mąkę z kakao i wymieszać do połączenia wszystkich składników. 
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. 
  • Następnie z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm i znów zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki nie mniej niż na 1godzinę. 
składniki na krem
100 g masła
100 g serku śmietankowego
100 g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem.
  • Serek ubić i połączyć razem z czekoladowo-maślaną masą. Lekko ubić.
  • Krem przełożyć do rękawa  cukierniczego z okrągłą nasadką.
  • Po wyjęciu z lodówki pokroić nożem na plasterki grubością 0,5 cm i wykładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wypiekać  w T 170°C ok.15-20 min (na "suchy patyk"). Ostudzić.
  • Na połowę ciasteczek wycisnąć krem, przykryć drugim ciasteczkiem i lekko przycisnąć. 
  • Ciasteczka lepiej trzymać w lodówce.
 

 smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz