05.02.2014

Babeczki cynamonowe z zefirem z czerwonej pożeczki







składniki na  24 babeczki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
 
ciasto

3 jaka

200 g cukru

100 g oleju rzepakowego

 250 g jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek)

300 g mąki tortowej (ok. 2 szklanek)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli
cynamon 
  • Wymieszać wszystkie suche składniki.
  • Jajka połączyć z cukrem i ubijać na wysokich obrotach aż masa zbieleje i będzie gęsta. 
  • Ubijać na wysokich obrotach i, stopniowo wlewając olej, ubijać, aż masa będzie pyszna. 
  • Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i dokładnie wymieszać albo zmiksować na średnich obrotach . 
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. 
  • Piec ok. 20 min w T 170°C z termoobiegiem.
  • Studzić na kratce.
    krem - zefir

    200 g dżemu z czerwonej porzeczki

    100 g cukru

    60 g wody

    6 g agaru (1,5 łyżeczki)
    100 g białka (3 małych albo 2 dużych)
    starta skórka z jednej cytryny  
    • Z  wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
    •  W między czasie ubić na sztywno białko razem z ciepłym dżemem, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
    • Ubijać aż masa ostygnie (~40°C) i będzie gęsta. 
    • Krem przełożyć  do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na babeczki.       




smacznego!

1 komentarz: