składniki na 24 babeczki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
ciasto
3 jaka
200 g cukru
100 g oleju rzepakowego
250 g jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek)
300 g mąki
tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
cynamon
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Jajka połączyć z cukrem i ubijać na wysokich obrotach aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijać na wysokich obrotach i, stopniowo wlewając olej, ubijać, aż masa będzie pyszna.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i dokładnie wymieszać albo zmiksować na średnich obrotach .
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Piec ok. 20 min w T 170°C z termoobiegiem.
-
Studzić na kratce.krem - zefir
200 g dżemu z czerwonej porzeczki
100 g cukru
60 g wody
6 g agaru (1,5 łyżeczki)100 g białka (3 małych albo 2 dużych)starta skórka z jednej cytryny- Z wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić na sztywno białko razem z ciepłym dżemem, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (~40°C) i będzie gęsta.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na babeczki.
smacznego!
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń