08.10.2016

Pieczone paszteciki z ciasta drożdżowego




szybkie paszteciki dla
niespodziewanych gości
 składniki na ok. 24 szt. Idl ok. 10cm)
3 szkl. - mąka (T500 - 550)
1 łyżeczka - drożdże suche
1 łyżka - cukier
1 łyżeczka - sól
1/2 szkl. - olej
200 - 250 ml - ciepła woda 
  •  Połączyć suche składniki, dodać olej i wodę. Wymieszać do połączenia składników. Pozostawić na 20 min.
  • Zagnieść miękkie elastyczne ciasto, rozwałkować ciasto na grubość ok.5 mm i wyciąć krążki śr. 8 - 10 cm.
  • Na każdy krążek nałożyć 1 łyżkę farszu*, zalepić brzegi i rozpłaszczyć paszteciki, dociskając ręką do stolnicy. 



  • Posmarować jajkiem albo mlekiem.
  • Nagrać piekarnik do 200C. Piec 15 - 20 min.
 * farsz - dowolny

Ja wykorzystałam resztki puree ziemniaczanego (dodałam do niego podsmażoną na maśle cebulkę i koperek), może to być kapusta z jajkiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz