25.09.2016

Tort owocowy


malinowy 



z czerwoną porzeczką


 
składniki na tort śr. 20 - 22 cm
jajka klasy L - 4 szt.
mąka tortowa - 120 g
drobny cukier - 120 g
serek śmietankowy - 500 g
masło - 200 g
cukier puder - 50 g
biała czekolada - 160 g
owoce - 300 g (+ 150-200 g - do dekoracji)
olej bezzapachowy - 1 łyżka 


biszkopt
240 g - jajka (L) -4 szt
120 g - mąki tortowej
120 g- drobnego cukru
  •  Nagrać piekarnik do T 170C.  Spod tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować).
  •  Jajka ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta (będzie spływać szeroką wstążką) i puszysta.
  
 
  



 

Masa zwiększy objętość w 3-4 razy. 
  •  Przesiać do masy mąkę i dobrze wymieszać albo krótko zmiksować na małych obrotach. 
  • Wlać ciasto do tortownicy i wypiekać przez 30-45 min - do suchego patyka. 
Upieczony biszkopt będzie złocisto-brązowy.
 
 

 
  •  Tortownicę z upieczonym biszkoptem umieścić na kratce na 10 - 15 min do góry nogami. Następnie nożem oddzielić ciasto od boków formy, wyjąc i zawinąć w folię spożywczą (wtedy biszkopt nie wyschnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

krem
500 g - serka śmietankowego - z lodówki
200 g - masła - w T pokojowej
50 g - cukru pudru

100 g - białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)  
  • Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem i cukrem pudrem.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt. 
  • Odłożyć 4-5 łyżek kremu do posmarowania boku tortu.
  • Biszkopt przekroić w poprzek na 2 krążki.
  •  Na deskę do krojenia układamy papier do wypieków, na niego przekładamy jeden krążek i zakładamy obręcz tortowy. 
  •  Na krążek wyłożyć połowę kremu i rozprowadzić na całej powierzchni. Na kremie rozłożyć owoce. Na wierzchu położyć drugi krążek i lekko docisnąć.
  • Wyłożyć pozostały krem i wygładzić wierzch tortu.
  • Z tortu zdjąć obręcz i posmarować boki tortu odłożonym kremem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • 60 g czekolady drobno posiekać, dodać 1 łyżkę oleju i rozpuścić w mikrofalówce.
  • Łyżką wylewamy czekoladę na same brzegi tortu, pozwalając, żeby czekolada lekko spływała (tort musi być dobrze schłodzony!). 
  • Udekorować i wstawić o lodówki.
  • Wyjąć tort z lodówki za 2 godziny przed podaniem. 




  

1 komentarz:

  1. Oba wyglądają cudnie! Takie ciągle jeszcze letnie :)

    OdpowiedzUsuń