W 1967 r. ministra
przemysłu spożywczego byłego ZSSR przebywał z wizytą na Czechosłowacji gdzie
był poczęstowany polskimi cukierkami „Ptasie
mleczko”.
Po powrocie
do domu dał rozkaz zrobić taki same słodycze. A trochę później cukiernik hotelu
Praga stworzył ten tort, który nadal jest bardzo lubiany i popularny
Tradycyjnie
ten tort robi się na spodzie z ciasta biszkoptowego z masłem, ale lubię eksperymentować
Ostatnie zrobiłam na „anielskim” biszkopcie ( z samych białek) – idealne
połączenie! I tak to ma zostać!
Przepis na
tort śr. 20cm:
biszkopt
2 białka T°
pokojowej
55 g
drobnego cukru
22 g mąki
tortowej
½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego
¼ łyżeczki
kwasku cytrynowego
krem
200 g
- masła T° pokojowej
100 g
- mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml wody
300 g –
cukru
4 g –
agar-agaru
½ łyżeczki
ekstraktu waniliowego
2 białka (ok. 80 g)
2 białka (ok. 80 g)
polewa
100 g - ciemnej czekolady
50 g -
masła
WYKONANIE
biszkopt
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy kwasek cytrynowy i cukier. Ubijamy na „ptasi dziob”.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy kwasek cytrynowy i cukier. Ubijamy na „ptasi dziob”.
Przez sitko
wsypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy.
Wypiekać ok. 20-25 min w 170°C.
Tortownicę z upieczonym biszkoptem wyjąć z piekarnika i postawić na 3 filiżanki(szklanki) tej samej wysokości do „góry nogami” – biszkopt nie może dotykać filiżanek! Tak zostawić do ostygnięcia.
krem
Masło utrzeć razem z mlekiem zagęszczonym
na puszystą masę.
Z wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
W między czasie ubić na sztywno białko z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (~40-45°C) i będzie gęsta.
Do masła dodawać po łyżce ubite białko . Cały czas ubijać na niskich obrotach.
Zbieramy tort
Biszkopt
włożyć do tortownicy, założyć obręcz, posmarować 2-a łyżkami przecieru
truskawkowego.
Krem wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia (lepiej na noc).
Rozpuścicie 50 gr masła + 100 gr czekolady i wylać na tort. Obręcz usunąć, kiedy polewa zastygnie.
SMACZNEGO!
Obłędne!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńa kiedy dodać mleko zagęszczone?
OdpowiedzUsuńDopisałam: razem z masłem
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tak przeraźliwie słodkie...
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJak zagęscić mleko? Pyta niedoświadczona kucharka!
Można podgrzewać w garnku mleko i cukier przez jakiś 4 - 6 godzin. Można to zrobić w piekarniku.
OdpowiedzUsuńMleko trzeba będzie mieszać, mieszać i mieszać, wtedy woda szybko wyparuję, a mleko zgęstnieje i nie przepali się.
Nie pamiętam proporcji, bo ta zabawa mi się nie spodobała :)
Lepiej, jednak, użyć gotowe z puszki :)