16.04.2013

Tort "Ptasie mleczko"



Ulubiony tort z dzieciństwa.
 Korzenia ten tort ma… POLSKIE!




W 1967 r. ministra przemysłu spożywczego byłego ZSSR przebywał z wizytą na Czechosłowacji gdzie był poczęstowany polskimi cukierkami  „Ptasie mleczko”.
Po powrocie do domu dał rozkaz zrobić taki same słodycze. A trochę później cukiernik hotelu Praga stworzył ten tort, który nadal jest bardzo lubiany i popularny

Tradycyjnie ten tort robi się na spodzie z ciasta biszkoptowego z masłem, ale lubię eksperymentować Ostatnie zrobiłam na „anielskim” biszkopcie ( z samych białek) – idealne połączenie! I tak to ma zostać!

Przepis na tort śr. 20cm:
biszkopt
2 białka T° pokojowej
55 g drobnego cukru
22 g mąki tortowej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego

krem
200 g -  masła T° pokojowej
100 g -  mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml wody
300 g – cukru
4 g – agar-agaru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 białka (ok. 80 g)

polewa
100 g  - ciemnej czekolady
50 g - masła

WYKONANIE
biszkopt 
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy kwasek cytrynowy i cukier. Ubijamy na „ptasi dziob”. 
Przez sitko wsypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy.

Wypiekać ok. 20-25 min w 170°C.

Tortownicę z upieczonym biszkoptem wyjąć z piekarnika i postawić na 3 filiżanki(szklanki) tej samej wysokości do „góry nogami” – biszkopt nie może dotykać filiżanek! Tak zostawić do ostygnięcia.
  
krem
Masło utrzeć razem z mlekiem zagęszczonym na puszystą masę.
  
Z  wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).

W między czasie ubić na sztywno białko z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (~40-45°C) i będzie gęsta.

Do masła  dodawać po łyżce ubite białko . Cały czas ubijać na niskich obrotach.

Zbieramy tort
Biszkopt włożyć do tortownicy, założyć obręcz, posmarować 2-a łyżkami przecieru truskawkowego.

Krem wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia (lepiej na noc).

Rozpuścicie 50 gr masła + 100 gr  czekolady i wylać na tort. Obręcz usunąć, kiedy polewa zastygnie.




SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. a kiedy dodać mleko zagęszczone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopisałam: razem z masłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że tak przeraźliwie słodkie...

    OdpowiedzUsuń




  4. Jak zagęscić mleko? Pyta niedoświadczona kucharka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Można podgrzewać w garnku mleko i cukier przez jakiś 4 - 6 godzin. Można to zrobić w piekarniku.
    Mleko trzeba będzie mieszać, mieszać i mieszać, wtedy woda szybko wyparuję, a mleko zgęstnieje i nie przepali się.
    Nie pamiętam proporcji, bo ta zabawa mi się nie spodobała :)
    Lepiej, jednak, użyć gotowe z puszki :)

    OdpowiedzUsuń