15.04.2013

PIZZA


Jest przepyszna, bardzo łatwa, ale czasochłonna!

Tak naprawdę – to ciasto na focaccię, ale pizza na spodzie z tego ciasta jest wyśmienita.!




Składniki na 2 duże pizzy Ø 36
1 kg mąki typ 550
ok. 850 ml wody
25 gr drożdży
ok. 4 łyżeczki soli

Zaczyn
ok. 6 gr drożdży (¼ z 25 gr)
szklanka mąki
szklanka wody T° pokojowej
Połączyć wszystkie składniki, miskę przykryć i zostawić na 12 godzin w T° pokojowej.

Ciasto

  1. Rozpuścić resztę drożdży w szklance wody.
  2. Do mąki wlać zaczyn, rozpuszczone w wodzie drożdży i wodę. Ciasto ma być jak na racuszki.
  3. Zostawić na pół godziny pod pokrywą.
  4. Po pół godzinie dodać do ciasta sól 2 łyżki oliwy i wymieszać.
  5. Zostawić na pół godziny pod pokrywą.
  6. Po pół godzinie wlać do dłoni 2 łyżki oliwy i złożyć ciasto „na siebie”
  7. Zostawić na pół godziny pod pokrywą
  8. 6 i 7 powtórzyć jeszcze 2 razy.
  9. Podzielić ciasto na pizzy. Ciasto wyłożyć na papier do wypieku posmarowany oliwą. Ręce posmarować oliwą i ostrożnie rozciągnąć ciasto do potrzebnej wielkości.
Rozciągać ciasto delikatnie, bąbelki muszą zostać!

Posmarować ciasto przecierem pomidorowym,  posypać oregano i startym serem.

Wyłożyć nadzienie na pizzę, posypać startym serem i zostawić na 20 min do wyrośnięcia.


Wypiekać pizzę przy 220°C 10-15 min. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz