Jest przepyszna, bardzo łatwa,
ale czasochłonna!
Tak naprawdę – to ciasto na focaccię,
ale pizza na spodzie z tego ciasta jest wyśmienita.!
Składniki na 2 duże pizzy Ø
36
1 kg mąki typ 550
ok. 850 ml wody
25 gr drożdży
ok. 4 łyżeczki soli
Zaczyn
ok. 6 gr drożdży (¼ z 25 gr)
szklanka mąki
szklanka wody T° pokojowej
Połączyć wszystkie składniki, miskę przykryć i zostawić na 12 godzin w T°
pokojowej.
Ciasto
- Rozpuścić resztę drożdży w szklance wody.
- Do mąki wlać zaczyn, rozpuszczone w wodzie drożdży i wodę. Ciasto ma być jak na racuszki.
- Zostawić na pół godziny pod pokrywą.
- Po pół godzinie dodać do ciasta sól 2 łyżki oliwy i wymieszać.
- Zostawić na pół godziny pod pokrywą.
- Po pół godzinie wlać do dłoni 2 łyżki oliwy i złożyć ciasto „na siebie”
- Zostawić na pół godziny pod pokrywą
- 6 i 7 powtórzyć jeszcze 2 razy.
- Podzielić ciasto na pizzy. Ciasto wyłożyć na papier do wypieku posmarowany oliwą. Ręce posmarować oliwą i ostrożnie rozciągnąć ciasto do potrzebnej wielkości.
Rozciągać ciasto delikatnie, bąbelki
muszą zostać!
Posmarować ciasto przecierem pomidorowym, posypać oregano i startym serem.
Wyłożyć
nadzienie na pizzę, posypać startym serem i zostawić na 20 min do wyrośnięcia.
Wypiekać pizzę przy 220°C 10-15 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz