Nie przepadam za sernikami, a szczególnie „na zimno”: jest na mój gust albo za zimny, albo jakiś gumowaty. Ten wyszedł – przepyszny!
Składniki na sernik Ø 20-21cm
Spod.
Spod jest podwójny: ciasto kruche i
ciasto biszkoptowe,
a między nimi – dżem albo przecier
owocowy.
Zrobić ciasto kruche
według własnego ulubionego przepisu.
Rozwałkować ciasto grubością 3-4mm,
włożyć do tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo
do lodówki na 1gd.
Wstawić do nagrzanego do 180°C
piekarnika i piec przez 10-15 min.
W między czasie zrobić ciasto
biszkoptowe według własnego ulubionego
przepisu – upieczony biszkopt musi być 1-1,5cm .
Albo:
2
jajka +1żółtko + 60 gr cukru ubić na pyszną
pianę (masa powiększy się w objętości w
3-4 razy!)
Stopniowe dodawać 60 gr mąki tortowej i delikatnie mieszać ciasto szpatułką w kierunku od dna ku górze.
Podpieczony spod z ciasta kruchego
posmarować grubą warstwą dżemu albo przecieru owocowego, na przecier wylać
ciasto biszkoptowe i upiec spod.
Masa
serowa
700
gr - serka
śmietankowego naturalnego (może to być i mascarpone, albo philadelphia, ja
brałam Delfiko)
55
gr (~1,5 szt.) - białka
150
gr - cukru (2/3
szklanki)
50
ml wody
1 strączek wanilii, albo 16 gr cukru
1 łyżeczka agaru, albo 2 łyżeczki żelatyny
·
Wymieszać
agar z cukrem w garnku z grubym spodem, dodać 50 ml wrzątku i ugotować
syrop 110°C (gruba nić).
·
W między czasie ubić na sztywno 2 białka z
szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
·
Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
·
Do
bezy stopniowo dodawać serek i ubijać,
aż składniki się połączą i masa będzie
gładka
300
gr – truskawek (mogą
być mrożone)
100
gr – cukru
10
gr żelatyny
·
Truskawki
zmiksować na puree, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.
·
Żelatynę
namoczyć w soku z truskawek, albo w wodzie.
·
Do
zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać i nagrzewać dopóki cukier się
nie rozpuści. Nie gotować!
·
Połączyć
żelatynę z puree. Ostudzić.
Wykończenie
tortu
• Na deskę do krojenia układamy papier do wypieków, na niego
przekładamy upieczony spod i zakładamy obręcz tortowy.
·
Na
spod wylać galaretkę i wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.
·
Na
galaretkę ostrożnie wyłożyć masę serową
i wstawić na 30 min do zamrażarki.
Lustrzana polewa
50 gr –
przecieru truskawkowego
50 gr –
śmietanki 30%
50 gr –
białej czekolady
2,5 gr
(1/2 łyżeczki) – żelatyny
·
Żelatynę
wsypać do przecieru i zostawić.
·
Śmietankę
razem z posikaną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce.
Dokładnie wymieszać.
·
Żelatynę
razem z przecierem podgrzać w mikrofalówce i połączyć z roztopioną czekoladą.
·
Wyjąć
tort z zamrażarki i wylać na niego
polewę.
·
Wstawić
tort do lodówki na noc
·
Ze
schłodzonego tortu zdjąć obręcz i ozdobić.
Smacznego!
Jaki śliczny! I ten wierzchni kolorek... Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pani ma bardzo dobre zdjęcia. Nie wiedziała że upiec smaczne tort jest łatwiej, niż zrobić ładne zdjęcie.
UsuńPodoba mi się :) A w ogóle boska jest tak akwarela w nagłówku.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Akwarel robiła córka. Pani tez ma bardzo oryginalny rysunek
OdpowiedzUsuń