25.03.2013

SERNIK TRUSKAWKOWY



Nie przepadam za sernikami, a  szczególnie „na zimno”: jest na mój gust albo za zimny, albo jakiś gumowaty. Ten wyszedł – przepyszny!
    
Składniki na sernik Ø 20-21cm

Spod.
Spod jest podwójny: ciasto kruche i ciasto biszkoptowe,
a między nimi – dżem albo przecier owocowy.

Zrobić ciasto kruche według własnego ulubionego przepisu.

Rozwałkować ciasto grubością 3-4mm, włożyć do tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na 1gd.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 10-15 min.

W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe  według własnego ulubionego przepisu – upieczony biszkopt musi być 1-1,5cm .
 Albo:
2 jajka +1żółtko + 60 gr cukru  ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości  w 3-4 razy!)
Stopniowe dodawać 60 gr mąki tortowej i delikatnie mieszać ciasto  szpatułką w kierunku   od dna ku górze.

Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować grubą warstwą dżemu albo przecieru owocowego, na przecier wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod.

Masa serowa  
700 gr - serka śmietankowego naturalnego (może to być i mascarpone, albo philadelphia, ja brałam Delfiko)
55 gr (~1,5 szt.) -  białka
150 gr - cukru (2/3 szklanki)
50 ml wody
1 strączek wanilii, albo 16 gr cukru
1 łyżeczka agaru, albo 2 łyżeczki żelatyny
·        Wymieszać agar z cukrem w garnku z grubym spodem, dodać 50 ml wrzątku i ugotować syrop  110°C (gruba nić).
·         W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
·         Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
·        Do bezy  stopniowo dodawać serek i ubijać, aż składniki się połączą i masa będzie  gładka

  Galaretka owocowa
300 gr – truskawek (mogą być mrożone)
100 gr – cukru
10 gr żelatyny  
·        Truskawki zmiksować na puree, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.
·        Żelatynę namoczyć w soku z truskawek, albo w wodzie.
·         Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać i nagrzewać dopóki cukier się nie rozpuści. Nie gotować!
·         Połączyć żelatynę z puree. Ostudzić.

Wykończenie tortu
•    Na deskę do krojenia układamy papier do wypieków, na niego przekładamy upieczony spod i zakładamy obręcz tortowy.
·        Na spod wylać galaretkę i wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.
·        Na galaretkę ostrożnie wyłożyć  masę serową i wstawić na 30 min do zamrażarki.

Lustrzana polewa
50 gr – przecieru truskawkowego
50 gr – śmietanki 30%
50 gr – białej czekolady
2,5 gr (1/2 łyżeczki) – żelatyny
·        Żelatynę wsypać do przecieru i zostawić.
·        Śmietankę razem z posikaną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Dokładnie wymieszać.
·        Żelatynę razem z przecierem podgrzać w mikrofalówce i połączyć z roztopioną czekoladą.
·        Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego  polewę.
·        Wstawić tort do lodówki na noc
·        Ze schłodzonego tortu zdjąć obręcz i ozdobić.

Smacznego!
     


4 komentarze:

  1. Jaki śliczny! I ten wierzchni kolorek... Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Pani ma bardzo dobre zdjęcia. Nie wiedziała że upiec smaczne tort jest łatwiej, niż zrobić ładne zdjęcie.

      Usuń
  2. Podoba mi się :) A w ogóle boska jest tak akwarela w nagłówku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Akwarel robiła córka. Pani tez ma bardzo oryginalny rysunek

    OdpowiedzUsuń