16.02.2014

Zefir


Fantastyczny deser, 
w smaku przypomina pianki marshmallow,
jest mniej słodki i jeszcze smaczniejszy!




składniki na 30 dużych podwójnych ciastek
250 g puree jabłkowego
250g cukru
1 białko (40-45 g)
1 cukier waniliowy albo 1 łyżeczka ekstraktu

475 g cukru
160 g wżątku
10 g (4 płaskie łyżeczki) agar-agaru

5 litrowa miska 

 wykonanie
  • 4-5 jabłek (szara reneta, antonówka) umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 20-30 min w T 170°C.
  • Upieczone jabłka zmiksować blenderem na puree. Ostudzić.
  • Odmierzyć 250 g, przełożyć do miski, dodać 250 g cukru, cukier waniliowy i białko i ubić na białą puszystą masę. 


  • W między czasie z cukru, wody i agar-agaru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • Do masy z jabłek dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (ok.45C) i będzie gęsta.
masa kilkakrotnie powiększy swoja objętość!
moja miska ma 6 l


  • Masę przełożyć  do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie (będą potrzebne 3 duże blaszki) śr. ok. 5 cm.




  • Po wyciśnięciu ciasteczka pozostawić w T pokojowej na 6-8 godzin (lepiej na noc) do wysuszenia - przy dotyku nie powinny się kleić i będą łatwo schodzić z papieru . Mogą schnąć i dłużej - zależy od pogody.
  • Wysuszone ciasteczka posklejać ze sobą i obtoczyć w cukrze pudrze.  



bon appétit !

1 komentarz:

  1. Witam. Jeśli nie obcy jest Tobie temat przyrody zerknij proszę na mój projekt "motyle mazurskich łąk" i udostępnij go dalej. Dziękuję. Magda http://polakpotrafi.pl/projekt/motyle-mazurskich-lak

    OdpowiedzUsuń