Cynamonowe babeczki z kawałkami jabłek
z jabłkowym zefirem.
składniki na 24 babeczki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
ciasto
3 jaka
200 g cukru
100 g oleju rzepakowego
250 g jogurtu typa greckiego
300 g mąki
tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
2 duże jabłka (antonówka, szary renet)
cynamon
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Jabłka pokroić na drobne kawałki i spryskać sokiem z cytryny
- Jajka połączyć z cukrem i ubijać na wysokich obrotach aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijać na wysokich obrotach i, stopniowo wlewając olej, ubijać, aż masa będzie pyszna.
- Dodać jogurt i wymieszać.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach .
- Do ciasta dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem.
-
Studzić na kratce.
krem - zefir
200 g dżemu (powidła) jabłkowego
100 g cukru
60 g wody
6 g agaru (1,5 łyżeczki)
100 g białka (3 małych albo 2 dużych)
cynamon
- Z wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić na sztywno białko razem z ciepłym dżemem, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (~40°C) i będzie gęsta.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na babeczki.
Z reszty kremu można zrobić deser.
Przełożyć warstwy kremy np.: wiśniami z rumu,
kawałkami ciasteczek...,
albo pokruszonym bezem, orzeszkami, rodzynkami,
albo pokruszonym bezem, orzeszkami, rodzynkami,
lub po prostu posypać ciemną czekoladą
Np. w Toruniu w roku 1897 zefir był podawany tak:
"Upiec dziesięć jabłek, przefasować przez sito,
wziąć tej masy dwie szklanki,
ubić na lodzie z dwoma białkami na pulchną masę,
zmieszać z pół kg cukru z dodaniem łyżeczki
utłuczonego cynamony,
ubić trzy kwaterki gęstej śmietanki na piankę,
wymieszać z jabłeczną masą, włożyć do puszki,
przykryć i zakryć w lodzie, obsypując solą,
na kilko godzin przed wydaniem."-
Półgęski, czarnina i karp w piernikach./Oprac. J. Dumanowski i A. Kleśta-Nawrocka
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz