Kto nie lubi pączki?
Pączki lubi każdy!
Te pączki wyszły bardzo delikatne,
leciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Są bardzo łatwy w wykonaniu.
Mają tylko jedną wadę - szybko znikają!
składniki na 20-25 małych pączków
200 g - mąki typ 550
1 g - proszku do pieczenia
30 g - cukru
4 g - soli
15 g - drożdży
3 - małych jajka
20 g - masła
20 g - śmietanki kremówki
2 - łyżeczki likieru anyżowego (nie miałam likieru - dodałam anyż mielony)
- Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc.
- Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy ich na papier do pieczenia posmarowany olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Pączki smażymy w oleju nagrzanym do 190-200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz