28.02.2014

Pączki!

Kto nie lubi pączki?
Pączki lubi każdy!

 Te pączki wyszły bardzo delikatne,
 leciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
Są bardzo łatwy w wykonaniu.


 Mają tylko jedną wadę - szybko znikają!


składniki na 20-25 małych pączków
 200 g - mąki typ 550
1 g - proszku do pieczenia
30 g - cukru
4 g - soli
15 g - drożdży
3 - małych jajka
20 g - masła
20 g - śmietanki kremówki
2 - łyżeczki likieru anyżowego (nie miałam likieru - dodałam anyż mielony
  • Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto.
Ciasto po wyrobieniu będzie bardzo luźne!
  • Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
  • Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc.
  • Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy ich na papier do pieczenia posmarowany olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Pączki smażymy w oleju nagrzanym do 190-200C.
   

 smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz