Przepyszny leciutki
orzeźwiający tort limonkowy -
idealny na letnie przyjęcia,
na wieczór panieński -
taki prawdziwy dziewczęcy
tort !
Najlepiej robienie tortu podzielić na dwa dni
składniki na tort 18 x 18, albo śr. 20 cm
I dzień.
Biszkopt dakłas kokosowy (daguas -czyli ciasto makaronikowe kokosowe)*
190 g - białek (4 - 5 szt)
50 g - cukru
100 g - cukru pudru
100 g - wiórków kokosowych
40 g - mąki T450
* - przepis z książki "Desery" Pierre Hermé
- Wymieszać cukier puder i mąkę i przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać
- Białka z cukrem ubić na sztywno.
- Ubity białka połączyć z suchymi składnikami - dodawać stopniowo i mieszać, delikatnie unosząc składniki szpatułką, aż się połączą.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim dwa kwadraty 18 x 18 oraz 16 x 16 cm (albo koła śr. 20, 18 cm).
- Piec w T170C 15 - 20 min. Upieczony biszkopt łatwo odchodzi od papieru.
- Studzić na kratce.
Galaretka limonkowa
1/2 litra lemoniady
12 - 15 g - żelatyny*
* jeśli producent zaleca 50 g na 2,5 l, to - 12 g, a jeśli 50 g na 2 l, to - 15 g.
- Galaretkę sporządzić według zalecenia producenta, przelać do tortownicy 16 x 16 cm (albo śr. 18 cm) i wstawić do zamrażarki.
II dzień.
Krem limonkowy
125 g - mleka
skórka otarta z 2 limonek
45 g - cukru
2 żółtka
15 g - skrobi kukurydzianej
45 g - masła w T pokojowej
10 g - żelatyny
60 g - sok z limonki (ok. 2 szt)
2 białka
110 g- cukru
40 g - wody
200 g - śmietanka 30%
Wykończenie tortu
Krem limonkowy
125 g - mleka
skórka otarta z 2 limonek
45 g - cukru
2 żółtka
15 g - skrobi kukurydzianej
45 g - masła w T pokojowej
10 g - żelatyny
60 g - sok z limonki (ok. 2 szt)
2 białka
110 g- cukru
40 g - wody
200 g - śmietanka 30%
- Śmietankę ubić i wstawić do lodówki.
- Żelatynę wsypać do soku z limonki i pozostawić do napęcznienia.
- Mleko ze skórką z limonki zagotować.
- Cukier, żółtka i skrobię - zmiksować. Ciągle ubijając, stopniowo dodać gorące mleko.
- Przelać do rondelka i, ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia!), aż krem osiągnie T82C (zanurzyć drewnianą łyżkę w kremie, wyjąć i przejechać palcem wzdłuż łyżki - jeśli ślad nie znika, krem jest gotowy).
- Krem przelać przez sitko, dodać masło i zmiksować.
- Miskę z kremem włożyć do większej miski z zimną wodą. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
- Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
- Żelatynę z sokiem podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i połączyć z bezą. Zmiksować.
- Do kremu dodać 1/3 bezy i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze. Powtórzyć to jeszcze 2 razy i połączyć ze śmietanką.
Wykończenie tortu
Tort zbieramy do góry nogami :)
- Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą i umieścić na niej obręcz tortowy śr 20 cm albo formę 18 x 18 cm .
- Wylewamy połowę kremu limonkowego, i wkładamy mniejszy biszkopt dakłas.
- Na biszkopcie umieszczamy zamrożoną galaretkę i wylewamy resztę kremu. Na krem układamy większy biszkopt. Całość nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy tort do zamrażarki na 3 - 4 godziny
Polewa lustrzana (glasaż)
70g – wody
140
g – cukru
8g – żelatyny
20 g – wody
140 g – białej czekolady
70 g – śmietanki kremówki
8g – żelatyny
20 g – wody
140 g – białej czekolady
70 g – śmietanki kremówki
- Zagotować 70 g wody razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru
- Żelatynę namoczyć w 20 ml zimnej wody
- Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ostudzić do 40 - 45°C
- Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego polewę, udekorować.
- Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.
Łał, wygląda fantastycznie :) Szalenie podoba mi się ta dekoracja :)
OdpowiedzUsuńA można zrobić taką polewę bez czekolady? Żeby była błyszcząca i przezroczysta?
OdpowiedzUsuńTort wyszedł przepyszny :), limonka ma bardzo bogaty smak i nie ma goryczki jak cytryna.
OdpowiedzUsuńPolewę można zrobić z soku albo puree owocowego/jagodowego,a można i przezroczystą. Ją robią na pektynie + żelatyna.
A podzieliłabyś się przepisem na taką przezroczystą? :)
UsuńOk., wyślę na pocztę :)
Usuń