14.06.2015

Błyskawiczne paszteciki o smaku pizzy


z ciasta na kefirze.




Paszteciki z ciasta na kefirze smakują 
jak na ciepło tak i na zimno.
Można ich podgrzać w mikrofalówce.




Składniki na 15 - 20 szt
400 - 500g - mąki T500 - 550
7 g - soli
1 łyżka - cukru
1 łyżeczki -sody
1 jajko
2 łyżki - oleju
300 g - kefiru (zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany)
  • Połączyć kefir, olej i jajko.
  • Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać płynne składniki i zagnieść elastyczne ciasto. 
Jeśli ciasto będzie za rzadkie i będzie się kleiło do rąk, dodać mąkę.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

 Nadzienie
100 - 150 g - kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę
100 - 150 g - startego sera
oregano
przecier pomidorowy

  • Nagrzać piekarnik do 180C.
  • Podzielić ciasto na kawałki, z każdego kawałka uformować kulę, a z kuli rękami albo wałkiem zrobić placek.
  • Każdy placek posmarować przecierem, posypać oregano i na środek wyłożyć kiełbasę i ser. 
  • Mocno zalepić brzegi. Rozpłaszczyć paszteciki, dociskając ręką do stolnicy. Na środku pasztecika zostawić dziurkę.
  •  Piec przez 15 - 20 min (na złoty kolor).

      
  Paszteciki z ciasta na kefirze można upiec
z każdym innym dowolnym nadzieniem 
jak na słono tak i na słodko! 
 

4 komentarze:

  1. Pokaż w środku! :)


    Zapraszam do mnie: http://bebuszek.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń