z ciasta na kefirze.
Paszteciki z ciasta na kefirze smakują
jak na ciepło tak i na zimno.
Można ich podgrzać w mikrofalówce.
Składniki na 15 - 20 szt
400 - 500g - mąki T500 - 550
7 g - soli
1 łyżka - cukru
1 łyżeczki -sody
1 jajko
2 łyżki - oleju
300 g - kefiru (zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany)
- Połączyć kefir, olej i jajko.
- Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać płynne składniki i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie
100 - 150 g - kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę
100 - 150 g - startego sera
oregano
przecier pomidorowy
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- Podzielić ciasto na kawałki, z każdego kawałka uformować kulę, a z kuli rękami albo wałkiem zrobić placek.
- Każdy placek posmarować przecierem, posypać oregano i na środek wyłożyć kiełbasę i ser.
- Mocno zalepić brzegi. Rozpłaszczyć paszteciki, dociskając ręką do stolnicy. Na środku pasztecika zostawić dziurkę.
- Piec przez 15 - 20 min (na złoty kolor).
Paszteciki z ciasta na kefirze można upiec
z każdym innym dowolnym nadzieniem
jak na słono tak i na słodko!
Pokaż w środku! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://bebuszek.blogspot.com/ :)
niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcie :)
UsuńŚwietny pomysł, wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakują tak samo!
Usuń