Miała być tarta agrestowa,
ale córka chciała sernik.
Tak właśnie powstała tarta sernikowa
z marmoladą agrestową.
składniki na 2 tarty o śr. 22cm
spod
100 g - masła
200 g - mąki tortowej
50 g - cukru
1 żółtko
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 20 min, albo do lodówki na 1g.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
700 g - serka śmietankowego
150 g - cukru
30 g - skrobi kukurydzianej
3 jajka
1 cukier waniliowy
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
- Na spod wyłożyć masę serową. Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego i nalać do niego wrzątku do połowy wysokości formy.
- Wypiekać ok. 20 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- 1 szklankę marmolady agrestowej lekko podgrzać i posmarować nią wystudzony sernik.
Takie dwa w jednym, i każdy jest zadowolony :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)