- na pożegnanie z truskawką.
A wydawało się że ona nigdy się nie skończy!
Ale niestety, wszystko co dobre,
szybko się kończy :(
składniki na tort śr. 22 cm
biszkopt
4 -jajka (ok. 220 g)
2 -żółtka
125 g - cukru
125 g - mąki
- Jajka i żółtka ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. Masa zwiększy objętość w 3-4 razy.
- Przesiać do masy mąkę i dobrze wymieszać.
- Piec w T 160-180C przez 25-30 min (do suchego patyka). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wyjąć z formy i pozostawić na kratce przynajmniej na 8 godzin. Wtedy będzie go łatwiej przekroić na pół.
krem
200 g - serka śmietankowego
200 g - jogurtu naturalnego
3 - 5 czubatych łyżek - cukru pudru
1 łyżeczka - żelatyny
50 ml - soku truskawkowego (wody)
truskawki, które pozostały po zrobieniu soku (można zastąpić świeżymi)
- Żelatynę rozpuścić w gorącym soku.
- Ubić razem serek i jogurt na puszystą masę. Dodać cukier puder i żelatynę i ostrożnie wymieszać.
- Biszkopt przekroić w poprzek na 2 krążki.
- Na deskę do krojenia układamy papier do wypieków, na niego przekładamy jeden krążek i zakładamy obręcz tortowy.
- Wyłożyć 2/3 kremu i rozprowadzić na całej powierzchni. Na kremie rozłożyć truskawki. Na wierzchu położyć drugi krążek i lekko docisnąć.
- Wyłożyć pozostały krem i nożem zanurzanym w gorącej wodzie wygładzić wierzch tortu.
PRZEŚLICZNY;) NA PEWNO PYSZNY! ZAPRASZAM NA SERNICZEK Z NUTĄ WANILII I TRUSKAWKAMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html