07.07.2014

Marmoladki truskawkowe

- nie ma nic łatwiejszego!







Nie ma nic smaczniejszego!




składniki na 1 kg marmoladek
440g - zmiksowanych truskawek
10 g - pektyny
500 g - cukru
80 g - glukozy
4 g - kwasku cytrynowego
  • Pektynę połączyć z 40g cukru i dobrze wymieszać.
  • Pozostały cukier wymieszać z glukozą.
  • Zmiksowane truskawki lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
  • Dodać cukier z glukozą, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
  • Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm. 
Jeżeli nie ma formy silikonowej, można użyć plastykowy pojemnik posmarowany olejem.
  •  Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.



  
  •  Obtoczyć w drobnym cukrze (opcjonalnie).    





smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz