to orzeźwiający, lekko gazowany,
a co najważniejsze - naturalny napój!
Najlepszy na letni upały i nie tylko!
(mam nadzieję że przyjdą:)
składniki na 3 l kwasu
300 g - sucharków z żytniego chleba razowego (pumpernikiel)
90 g - cukru
4 g - świeżych drożdzy
40 g - słodu żytniego ciemnego (opcjonalne)
- Do garnka wsypać sucharki, słód, zalać wrzątkiem (2,5 l) i pozostawić na 3 godziny.
- Przecedzić przez gęsto sito, a sucharki zalać kolejny raz wrzątkiem (1l) i pozostawić na 2 godziny.
- Przecedzić przez sito. Do 3 l otrzymanego płynu dodać cukier, drożdży i dokładnie wymieszać.
- Zlewamy kwas do szklanych butelek, dodajemy: cukier, rodzynki, chrzan, miód, liście mięty albo żurawinę i pozostawiamy w T pokojowej na 2 doby.
- Gotowy kwas przechowywać w lodówce.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz