02.07.2014

Razowy kwas chlebowy -


to orzeźwiający, lekko gazowany, 
a co najważniejsze - naturalny napój! 

Najlepszy na letni upały i nie tylko!
(mam nadzieję że przyjdą:)









składniki na 3 l kwasu
300 g - sucharków z żytniego chleba razowego (pumpernikiel)
90 g - cukru
4 g - świeżych drożdzy
40 g - słodu żytniego ciemnego (opcjonalne)
  • Do garnka wsypać sucharki, słód, zalać wrzątkiem (2,5 l) i pozostawić na 3 godziny.
  • Przecedzić przez gęsto sito, a sucharki zalać kolejny raz wrzątkiem (1l) i pozostawić na 2 godziny.
  • Przecedzić przez sito. Do 3 l otrzymanego płynu dodać cukier, drożdży i dokładnie wymieszać.
  • Zlewamy kwas do szklanych butelek, dodajemy: cukier, rodzynki, chrzan, miód, liście mięty albo żurawinę i pozostawiamy w T pokojowej na 2 doby.
  • Gotowy kwas przechowywać w lodówce. 







smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz