23.07.2014

Waniliowo-cytrynowa kostka


z kaszy manny i/albo kukurydzianej.





Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Ciasto jest mięciutkie i wilgotne.
Naprawdę warto go upiec!



składniki na blaszkę ok. 20x30 cm 
1 szklanka - kaszy manny
1 szklanka - kaszy kukurydzianej
1 1/2 szklanki - cukru
3 jajka
1 1/2 szklanki - kefiru (maślanki)
2 łyżki - mąki
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
2/3 szklanki - oleju rzepakowego
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy     
  • Do miski wsypać kaszę, cukier, dodać jajka, kefir i dobrze wymieszać. Zostawić na 1 godzinę do napęcznienia.
  • Do ciasta dodać olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
  • Piec w T170C przez 25-30 min (do suchego patyczka).







smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :), smakuje tak samo!

      Usuń
  2. Będe dziś robić, dam znać jak wyjdzie. Gratuluje strony b. ciekawe i fajne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)! Milo to przeczytać !

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy wyjdzie z samej kaszy manny?

    OdpowiedzUsuń