11.07.2014

Marmoladki agrestowe









 składniki na 1 kg marmoladek
500g - zmiksowanego agrestu
10 g - pektyny
600 g - cukru
80 g - glukozy
2 g - kwasku cytrynowego
  • Pektynę połączyć z 40g cukru i dobrze wymieszać.
  • Pozostały cukier wymieszać z glukozą.
  • Zmiksowany agrest lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
  • Dodać cukier z glukozą, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
  • Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm. 
Jeżeli nie ma formy silikonowej, można użyć plastykowy pojemnik posmarowany olejem.
  •  Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.






bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz