składniki na 1 kg marmoladek
500g - zmiksowanego agrestu
10 g - pektyny
600 g - cukru
80 g - glukozy
2 g - kwasku cytrynowego
- Pektynę połączyć z 40g cukru i dobrze wymieszać.
- Pozostały cukier wymieszać z glukozą.
- Zmiksowany agrest lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
- Dodać cukier z glukozą, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
- Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm.
- Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz