21.01.2015

Kruche rogaliki



są bardzo delikatne, mięciutkie,
po prostu - rozkoszne!  






składniki na 40 - 60 szt.
600 g - mąki (T550)
1 łyżeczka - sody
300 g - serka śmietankowego (w T pokojowej)
250 g - smalcu (w T pokojowej)
1 jajko

dodatkowo
dżem albo marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania

  • Ze wszystkich składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto podzielić na 5 części, każdą część rozwałkować na okrągły placek śr. ok 30-32 cm. Każdy placek podzielić na 8 - 12 części, na każdy trójkąt położyć marmoladę i zawinąć rogaliki.
  •  Piec w T170C ok. 15-20 min.
  • Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Ja też, ale trochę czasu to zajmuję!

      Usuń
  2. A serek śmietankowy to taki w wiaderku do serników czy taki w kostce - mielony twaróg (biały ser tłusty)? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam serka w wiaderkach - z netto, można zastąpić kwaśną śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jeśli z netto, to czy to jest Twarożek Delfiko (bywa 1 kg i 0,5 kg - taki gęsty)? Przepraszam za dociekliwość, ale niektóre serki wiaderkowe są bardzo płynne/rzadkie jak jogurt grecki. A czy tutaj chodzi o taki gęsty mielony twarożek? Podziwiam Pani prace, piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, Delfiko. Jest taki aksamitny, wykorzystuję go i w wypiekach, i jako składnik kremu, dobrze się sprawdza jako zamiennik śmietanki kremówki.
      W oryginale bierze się kwaśna śmietana (gęsta), ale u mnie nikt nie lubi jej, więc nie kupuję, a serek mam zawsze. Pozdrawiam :)

      Usuń