18.01.2015

Cinnabon rolls


czyli drożdżowe ślimaczki z cynamonem



 Są przepyszne! 
Długo pozostają mięciutkie :)






składniki na 12-15 szt.
15 g - św. drożdży
250 ml - mleka
560 g - mąki (T450-500)
100 g - cukru
1 łyżeczka - soli
1jajko(ok. 55 g)
80 g - oleju  
  • Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (T30C).
  • W misce połączyć wszystkie suche składniki, dodać jajko, sól, olej i drożdże z mlekiem i wyrobić gładkie miękkie ciasto. 
  •  Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g.  W tym czasie należy ciasto jeden raz odgazować.
 nadzienie
300 g - serka śmietankowego (T pokojowej)
4-6 łyżek - cukru brązowego
2-3 łyżeczki - cynamonu
  • Wymieszać cukier i cynamon.
  • Ciasto rozwałkować na kwadrat/prostokąt grubości 1cm, posmarować serkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Ciasto zwinąć w roladę i pokroić w plastry grubości 2 - 2,5 cm.
  • Slimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie. 
  • Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia na 30-50 min.
  • Piec w T170C ok 20 - 30 min.
Jeśli bułeczki nie "idą" do szkoły :), 
można na 5 min przed zakończeniem wypieku 
polać polewą.
polewa
250 g - serka śmietankowego
60 g - cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańcza/cytryny
  • Zmiksować wszystkie  składniki.     




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz