Soczysta i mięciutka.
Idealna zarówno na ciepło na obiad,
jak i na zimno.
składniki
ok. 1 kg szynki
4-5 łyżek chmeli-suneli
1-2 łyżeczki soli
5 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki pasty (przecieru) pomidorowej
folia aluminiowa
- Wymieszać w miseczce chmeli-suneli, sól, ocet i pastę i natrzeć szynkę.
- Przygotowaną szynkę kilka razy owinąć szczelnie folią aluminiową (matowa strona - na zewnątrz) tak by sok z pieczenia mięsa nie wyciekał. Włożyć do naczynia (plastykowego pojemnika) i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny (lepiej - na noc).
- Następnie szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać do niego wrzątek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
albo w T 200C przez 1,5 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz