27.07.2014

Szynka pieczona w chmeli-suneli


Soczysta i mięciutka.
Idealna zarówno na ciepło na obiad, 
jak i na zimno.







składniki
ok. 1 kg szynki
4-5 łyżek chmeli-suneli
1-2 łyżeczki soli 
5 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki pasty (przecieru) pomidorowej
folia aluminiowa
  • Wymieszać w miseczce chmeli-suneli, sól, ocet i pastę i natrzeć szynkę.
  • Przygotowaną szynkę kilka razy owinąć szczelnie folią aluminiową (matowa strona - na zewnątrz) tak by sok z pieczenia mięsa nie wyciekał. Włożyć do naczynia (plastykowego pojemnika) i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny (lepiej - na noc).
  • Następnie szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać do niego wrzątek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w T 160C przez 2,5 godz., albo w T 180C przez 2 godz., 
albo w T 200C przez 1,5 godz.
 
 





smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz