25.06.2014

Chmeli-suneli


niezwykle aromatyczna i jednocześnie łagodna w smaku 
kaukaska mieszanka ziół.
Bardzo popularna w kuchni Gruzji.




Stosowana jest do dań z warzyw, 
do potraw mięsnych.
Jest niezastąpiona podczas marynowania
mięsa na grylla.
Pieczony kurczak marynowany 
w chmeli-suneli
smakuję wyśmienicie! 
A kiełbasa na grylla przyprawiona 
chmeli-suneli jest przepyszna!
do przygotowania mieszanki bierzemy 
wysuszone i drobno zmielone zioła

skład
bazylia
koper
kolendra
majeranek
papryka ostra (1-2% gotowej mieszanki)
szafran (0,1% gotowej mieszanki)    
natka pietruszki
seler
liść laurowy
cząber
mięta
kozieradka
hyzop
  • wszystkie składniki dobrze wymieszać;
  • zioła miesza się w równych częściach z wyjątkiem papryki i szafranu;
  • składniki "na czerwono" - to wersja uproszczona (podstawowa);
  • przechowywać w szklanych zamkniętych pojemniczkach w temperaturze pokojowej. 

Tej mieszanki nie da się "przedawkować"!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz