02.06.2015

Całuski


Czemu całuski?
Bo "beza" z francuskiego to 
"pocałunek"! 
















Składniki na 9 - 10 szt
80 g - białka (2 szt)
80 g - drobnego cukru
80 g - cukru pudru
cukier puder do posypania 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze
 pokojowej!
  • Białka ubić z cukrem na sztywno.  
  • Do masy przesiać cukier puder i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.


Oziębione białka ubić łatwiej i piana będzie miała większą objętość. 

Jednak piana z białka o temperaturze pokojowej będzie

bardziej stabilna, nie popęka w czasie pieczenia, 
a upieczone spody będą grubsze.

  • Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 18 - 20 kulek, posypać cukrem pudrem odczekać, aż na powierzchni utworzy się skorupka i posypać drugi raz.
  • Piec przez 5 min w T 140C i 40-60 min w T90C.
Krem - może to być bita śmietanka, krem maślany, krem z serka śmietankowego. 
Moja wersja kremu to krem limonkowy:

150 g - serka śmietankowego - z lodówki
150 g - kremu angielskiego z limonki - schłodzonego

Krem angielski z limonki (curd)
100 ml - soku z limonki (ok. 3 szt)
starta skórka z 3 limonek
100 g - cukru
1 żółtko
50 g - masła T pokojowej
4 g - żelatyny
20 g - wody 

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Żółtko, cukier, sok i skórkę z limonki zmiksować i gotować na małym ogniu mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje - osiągnie T 82 - 85C (2-3 min.).
  • Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce  do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować!
  • Do kremu dodać masło i żelatynę, zmiksować. Przelać do słoiczka i schłodzić w lodówce.
  •  Zmiksować serek i krem i przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Krem wycisnąć na płaską stronę bezę ( na połowę) i połączyć  bezy parami, kremem do wewnątrz.






  • Resztą kremu posmarować połączone ciastka ze wszystkich stron i obtoczyć je w tartej czekoladzie, wiórkach kokosowych, w kolorowej posypce, orzechach...







  • Wstawić do lodówki na 2 godziny.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz