.
krem z mango
300 g - serku śmietankowego
50 g - cukru pudru
300 g - kremu z mango
na cieście dakłas
Ciasto dakłas (pâte à dacquoise)
czyli ciasto makaronikowe
(tak go określili w książce "Desery..." Pierre Hermé)
składa się z samych białek, cukru, cukru pudru i
mielonych orzechów.
Tradycyjnie się robi z mielonych migdałów
ale część migdałów albo i całość można
zastąpić wiórkami kokosowymi lub makiem...
składniki na tart śr 20 - 22, albo 21 x 21 cm
dakłas migdałowy
100 g - mielonych migdałów
50 g - cukru pudru
35 g - mąki T450
140 g - białka (ok. 4 szt.)
100 g - drobnego cukru
- Nagrzać piekarnik do T 170C.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wymieszać mielone migdały, mąkę i cukier puder.
- Białka ubić z cukrem na sztywno.
- Do suchych składników dodać 1/3 ubitej piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze. Powtórzyć to jeszcze 2 razy.
- Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem (1 - 1,5 cm) i, zaczynając od środka, wycisnąć ciasto spiralnie. Resztę ciasta wycisnąć na brzegach w kształcie kul, tworząc wysoki rant.
- Piec przez 20 - 25 min. Gotowe ciasto będzie łatwo odchodziło od papieru.
krem z mango
300 g - serku śmietankowego
50 g - cukru pudru
300 g - kremu z mango
- Wszystkie składniki zmiksować.
frużelina truskawkowa
500 g - truskawek
1 łyżka - skrobi ziemniaczanej
50 ml - wody
- Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki (1,5 x 1,5 cm), włożyć do garnka.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do truskawek, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
- Krem włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem (1 - 1,5 cm) i, zaczynając od środka, wycisnąć krem spiralnie. Wymienić nasadkę i udekorować brzegi tarty. Na środek tarty ostrożnie wyłożyć ostygniętą frużelinę.
- Tartę wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, jednak lepiej by było na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz