24.05.2015

Tarta "truskawka z mango"

.
na cieście dakłas







Ciasto dakłas (pâte à dacquoise) 
czyli  ciasto makaronikowe 
(tak go określili w książce "Desery..." Pierre Hermé)
 składa się z samych białek, cukru, cukru pudru i
mielonych orzechów.





Tradycyjnie się robi z mielonych migdałów
ale część migdałów albo i całość można 
zastąpić wiórkami kokosowymi lub makiem...




składniki na tart śr 20 - 22, albo 21 x 21 cm

dakłas migdałowy
100 g - mielonych migdałów
50 g - cukru pudru
35 g - mąki T450  
140 g - białka (ok. 4 szt.)
100 g - drobnego cukru
  • Nagrzać piekarnik do T 170C. 
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Wymieszać mielone migdały, mąkę i cukier puder.
  • Białka ubić z cukrem na sztywno.
  • Do suchych składników dodać 1/3 ubitej piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze. Powtórzyć to jeszcze 2 razy.
  • Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem (1 - 1,5 cm) i, zaczynając od środka, wycisnąć ciasto spiralnie. Resztę ciasta wycisnąć na brzegach w kształcie kul, tworząc wysoki rant.
  • Piec przez 20 - 25 min. Gotowe ciasto będzie łatwo odchodziło od papieru.

krem z mango
300 g - serku śmietankowego
50 g - cukru pudru
300 g - kremu z mango    
  • Wszystkie składniki zmiksować.


frużelina truskawkowa
500 g - truskawek
1 łyżka - skrobi ziemniaczanej
50 ml - wody
  • Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki (1,5 x 1,5 cm), włożyć do garnka.
  •  Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do truskawek, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Krem włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem (1 - 1,5 cm) i, zaczynając od środka, wycisnąć krem spiralnie. Wymienić nasadkę i udekorować brzegi tarty. Na środek tarty ostrożnie wyłożyć ostygniętą frużelinę.
  • Tartę wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, jednak lepiej by było na całą noc.  
 


  
smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz