23.05.2015

Krem angielski z mango





Świetny dodatek do lodów,
deserów! 




składniki na ok. 400 g
1 duże mango
1 jajko (50 - 55g)
50 g - cukru
2 łyżki - soku z limonki/cytryny
50 g - masła w T pokojowej 
6 g - żelatyny
30 g - wody
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Mango  obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować.
  • Do mango dodać jajko, cukier i sok z limonki/cytryny. Zmiksować i gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje - osiągnie T 82 - 85C (2-3 min.).
  • Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce  do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować!
  • Do kremu dodać masło i żelatynę, zmiksować. Przelać do słoiczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz