Świetny dodatek do lodów,
deserów!
składniki na ok. 400 g
1 duże mango
1 jajko (50 - 55g)
50 g - cukru
2 łyżki - soku z limonki/cytryny
50 g - masła w T pokojowej
6 g - żelatyny
30 g - wody
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
- Mango obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować.
- Do mango dodać jajko, cukier i sok z limonki/cytryny. Zmiksować i gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje - osiągnie T 82 - 85C (2-3 min.).
- Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować!
- Do kremu dodać masło i żelatynę, zmiksować. Przelać do słoiczka.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń