4.05.2015

Tort "Snickers"










składniki na tort 18 x 18 albo śr. 20 cm

Kruchy spod


100 g mąki tortowej
1 żółtko
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli 


  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.

                          Nie trzeba ciasta zagniatać!



  • Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Rozwałkować ciasto śr. 20 cm (albo kwadrat 18 x 18 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok.10 min. 
 

Biszkopt Joconde  śr. 20 cm

50 g- mielonych migdałów
15 g - maki tortowej
50 g - cukru pudru
50 g - jajka (ok. 1 szt.)
10 g - masła
40 g - białka (ok. 1 szt.) 

  • Na papierze do pieczenia narysować koło o śr. 20 cm (albo kwadrat 18 x 18 cm).  
  • Masło roztopić i podgrzać do T 70C.
  • Migdały, mąkę i cukier puder wymieszać. 
  • Mieszając, połączyć najpierw z jednym jajkiem, potem z drugim i trzecim. Ubijać mikserem, aż masa będzie puszysta, gładka i podwoi objętość.
  • Do ciepłego masła dodać 2 łyżki masy jajecznej, dokładnie wymieszać i połączyć  z pozostałą masą . Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą jajeczną. Delikatnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze.
  • Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Wypiekać ok. 8 - 10 min w T 180C.
  • Studzić na kratce.
Biszkopt po upieczeniu będzie miał wysokość ok. 1 cm, będzie wilgotny i mięciutki.
  • Z upieczonego biszkoptu wyciąć koło o śr. 18 cm (albo kwadrat 17 x 17 cm).


Chrupiąca warstwa czekoladowo-orzechowa
100 g - grylażu 
50 g - czekolady 60%
2 łyżki - oleju
50 g - drobno połamanych wafli (na tort albo do lodów) 
  • Wafelki podsuszyć w piekarniku (110 - 120C ok. 10 - 15 min).
  • Czekoladę razem z olejem rozpuścić w mikrofalówce.
  • Wymieszać wszystkie składniki i rozsmarować na biszkopcie.



Krem bawarski karmelowy
80 g - żółtka (ok.4 szt.)
40 g - cukru
40 g - wody
400 g - karmelu (odłożyć 2 łyżki)
20 g - żelatyny
400 g - śmietanki (30 - 36%
200 g - serka śmietankowego
  • Żelatynę wsypać do 50 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  •  Cukier i wodę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru.
  • Do miski włożyć żółtka i ubijać trzepaczką, aż zbielieją. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać syrop.
  • Przelać do rondelka i, ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia!), aż krem osiągnie T82C (zanurzyć drewnianą łyżkę w kremie, wyjąć i przejechać palcem wzdłuż łyżki - jeśli ślad nie znika, krem jest gotowy).     
  • Krem przelać przez sitko, miskę z kremem włożyć do większej miski z zimną wodą. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
  • Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i połączyć z karmelem i kremem. Wymieszać.
  • Śmietankę ubić razem z serkiem i połączyć z kremem. Śmietankę dodawać stopniowo, delikatnie mieszając.   





 Wykończenie tortu

               Tort zbieramy do góry nogami :)

  • Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą i umieścić na niej obręcz tortowy śr 20 cm.
  • Wylewamy połowę kremu karmelowego, i wkładamy biszkopt Joconde w ten sposób aby chrupiąca warstwa była na dole. Wlewamy resztę kremu.
  • Kruchy spod smarujemy dwoma łyżkami karmelu i układamy na krem (karmel - na dole). 
Glasaż 

60 g – wody

110 g – cukru

6 g – żelatyny

20 g – wody

100 g – czekolady 60%

50 g – śmietanki kremówki

  • Zagotować 60 g wody razem z cukrem do całkowitego  rozpuszczenia cukru.
  • Żelatynę namoczyć  w 20 g zimnej wody.
  • Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką.
  • połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
  • Ostudzić do 30 - 35°C.
  •  Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego  polewę, udekorować.

Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.



2 komentarze:

  1. tort wygląda niezwykle apetycznie, ale w życiu nie widziałam bardziej skomplikowanego opisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak wygląda tylko na pierwszy rzut oka :).
      To jest tort w stylu francuskim, w Polsce podobne torty można skosztować w Galerii Tortów Artystycznych
      w Krakowie , w Warszawie i może w Gdańsku.

      Oczywiście, można upiec zwykły biszkopt i przełożyć go kremem z masła i masy kajmakowej :)

      Usuń