Karmel robię wprawie co tydzień.
Wykorzystuję jego do ciast,
jako składnik kremu
albo po prostu z bułką :)
Sos karmelowy to cukier, masło i zazwyczaj śmietanka.
Śmietankę można częściowo lub w całości zastąpić wodą, mlekiem, sokiem albo przecierem owocowo-jagodowym.
Cukier dla karmelu należy podgrzewać najlepiej
w rondelku o grubym dnie.
Aby ścianki rondelka nie pokryły się skrystalizowanym cukrem,
należy ich często smarować mokrym pędzelkiem
lub do cukru dodać glukozę.
składniki na ok. 500 g sosu
250 g - drobnego cukru
250 ml - śmietanki
50 g - masła
szczypta soli
1 łyżka - glukozy
drewniana łyżka o długim trzonku
- Śmietankę zagotować ( w rondelku albo w mikrofalówce).
- Do rondelka wsypać cukier i glukozę (można dodać 70 ml wody). Podgrzewać na wolnym ogniu i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Zwiększyć ogień do umiarkowanego i podgrzewać, aż karmel będzie złocisty. Nie mieszać!
- Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło (wymieszać), a następnie gorącą śmietankę.
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce - karmel będzie mocno parować!
- Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie miał gładką konsystencję.
Zmniejszając albo zwiększając ilość śmietanki, otrzymamy bardziej gęsty albo płynny karmel.
Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń