28.03.2015

Sos karmelowy




Karmel robię wprawie co tydzień.
Wykorzystuję jego do ciast, 
jako  składnik kremu
albo po prostu z bułką :)  



Sos karmelowy to cukier, masło i zazwyczaj śmietanka.
Śmietankę można częściowo lub w całości zastąpić wodą, mlekiem, sokiem albo przecierem owocowo-jagodowym.

Cukier dla karmelu należy podgrzewać najlepiej
w rondelku o grubym dnie.

Aby ścianki rondelka nie pokryły się skrystalizowanym cukrem, 
należy ich często smarować mokrym pędzelkiem
lub do cukru dodać glukozę. 

składniki na ok. 500 g sosu
250 g  - drobnego cukru
250 ml - śmietanki
50 g - masła
szczypta soli
1 łyżka - glukozy
drewniana łyżka o długim trzonku
  • Śmietankę zagotować ( w rondelku albo w mikrofalówce).
  • Do rondelka wsypać cukier i glukozę (można dodać 70 ml wody). Podgrzewać na wolnym ogniu i mieszać, aż cukier  całkowicie się rozpuści.  
  • Zwiększyć ogień do umiarkowanego i podgrzewać,  aż karmel będzie złocisty. Nie mieszać!
  • Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło (wymieszać), a następnie gorącą śmietankę.
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce - karmel będzie mocno parować!    
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie miał gładką konsystencję. 
Zmniejszając albo zwiększając ilość śmietanki, otrzymamy bardziej gęsty albo płynny karmel. 
  





Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w słoiczku w lodówce.




1 komentarz: