13.03.2015

Tort Bożonarodzeniowy


Wiem, trochę za późno, ale




lepiej późno niż wcale :) 




składniki na tort śr. 26 cm


  Kruchy spod
100 g mąki tortowej
1 żółtko
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli 
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
                          Nie trzeba ciasta zagniatać!

  • Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Rozwałkować ciasto śr. 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok.10 min.


Biszkopt korzenny śr 24 cm 
I.
180 ml mleka 
2 szt. goździki  Zagotować mleko, włożyć goździku i odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.

II.
120 g masła
110 g cukru
140 g miodu gryczanego*
 2 jajka (ok. 100g) 
 * Miód można zamienić na kasztanowy, albo wrzosowy, albo na cukier brązowy. 
 Masło, cukier i miód nagrzać do połączenia składników.
Ostudzić. Wbijać po jednym  jajku, wymieszać.

III.  
140 g mąki typ 550
80 g mąki gryczanej szczypta soli
4 g sody  
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych  
30 g cukru muscovado (można zastąpić cukrem brązowym) 20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza  
30 g grubo mielonych migdałów 
  • Wymieszać wszystkie suche składniki. 
  • Do suchych składników  dodać masę II., wymieszać.
  • Pod koniec wlać mleko, dokładnie wymieszać i napełnić ciastem tortownicę śr 24 cm. 
  • Wypiekać ok. 20-25 min w T150°C. 
  • Studzić na kratce.

 Frużelina z owoców suszonych
100 g - jabłka
100 g - gruszki
50 g - soku z pomarańczy
50 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g - suszonych owoców
1 łyżka - skrobi ziemniaczanej
50 ml - wody
  • Gruszki i jabłka pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, wlać sok i zagotować. Dodać suszone owoce, skórkę pomarańczową i dusić do miękkości (ok. 10 min).
  • Skrobię ziemniaczaną  wymieszać z wodą i dodać do owoców, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Odłożyć 4 łyżki.
  • Ponownie włożyć biszkopt do formy, na biszkopt wyłożyć frużelinę i wstawić do zamrażarki.

Lekki mus cytrusowy
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny
40 g - białka 
80 g - cukru
30 g - wody
7 g - żelatyny
600 g - śmietanki 30 - 36%
  • Dzień wcześniej zagotować śmietankę, włożyć do niej skórkę i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą śmietankę wstawić do lodówki.
  • Następnego dnia żelatynę wsypać do 100 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  • Resztę śmietanki zmiksować.
  • Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić). 
  • W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
    Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta. 
  • Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować.
  • Połączyć bezy i bitą śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
      
 Wykończenie tortu
               Tort zbieramy do góry nogami :)
  • Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą i umieścić na niej obręcz tortowy śr 26 cm.
  • Wlewamy połowę musu cytrynowego i wkładamy zamrożony spod (w ten sposób aby frużelina była na dole).
  • Wlewamy resztę musu.
  • Smarujemy kruchy spod frużeliną i układamy na mus (w ten sposób aby frużelina była na dole).
  • Całość nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy tort do zamrażarki na 3 - 4 godz.
Polewa lustrzana (glasaż)

70g – wody
140 g – cukru  
8g – żelatyny
20 g – wody
140 g – białej czekolady 
70 g – śmietanki kremówki

  • Zagotować 70 g wody razem z cukrem do całkowitego  rozpuszczenia cukru 
  • Żelatynę namoczyć  w 20 g zimnej wody 
  • Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką 
  • Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ostudzić do 40 - 45°C 
  • Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego  polewę, udekorować. 
  • Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.
    



2 komentarze:

  1. Przyda się na kolejne Boże Narodzenie :)
    A jakby go nieco przerobić, to i na Wielkanoc się nada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślę :) Biszkopt korzenny zastąpić karmelowym, a do frużeliny dodać sos karmelowy i będzie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń