23.03.2015

Trufle grylażowe









składniki na ok. 30 - 35 szt.


ganache 200 g - czekolady 70 %

25 g - glukozy (opcjonalne)

160 g - śmietanki 30%

50 g - masła 82% w temperaturze pokojowej

1 łyżka koniaku   
50 g - grylażu
50 g - grylażu - do obtoczenia
  • Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
  • Śmietankę i glukozę podgrzać do 82-85°C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
 Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.


  • Dodać masło i wymieszać, następnie dodać koniak, grylaż i znów dokładnie wymieszać. 
  • Przełożyć masę do plastykowej foremki i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać. Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki. 

 Właśnie z tak przygotowanego ganache trufle będą  się rozpływać w ustach, a nie w rękach. 


Nie wstawiać do lodówki!


 Czekolada dama kapryśna i nie lubi a ni niskich,  a ni wysokich  temperatur!



  • Następnego dnia zakładamy jednorazowe rękawiczki i formujemy kulki i obtaczamy w grylażu. 









1 komentarz: