21.10.2013

Nutella






Składniki na litrowy słoiczek
200 g - masło
1 puszka - mleko zagęszczone słodzone
100 g - gorzka czekolada
100 g - orzech laskowy
100 g - cukier

Zawsze robiłam nutellę orzechem laskowym mielonym,  ale tym razem zachciało się żęby coś chrupało.
Więc, z orzechów i cukru zrobiłam grylaż:
  • Orzechy prażyć w piekarniku 5-10 min w temperaturze 150°C.
  •  Wyłożyć na ściereczkę,zawinąć i trąc orzechami o orzechy tak długo aż skórka zejdzie z orzechów.
  •  Cukier wsypać na patelnię. Podgrzewać go momentu kiedy będzie złoty. NIE MIESZAĆ!
  • Dodać orzechy, wymieszać i wylać na papier do pieczenia. 



  • Kiedy ostygnie połamać, włożyć do miksera, i krótko zmiksować. Nie używać młynka do kawy, bo się spali!  Dłuższe miksowanie spowoduję powstanie kremu pralinowego.

  • Czekoladę połamać na kawałki,włożyć do miseczki, dodać 3 łyżki mleka zagęszczonego i rozpuścić w kąpiele wodnej albo w mikrofalówce.
  • Masło utrzeć na puszystą masę razem z mlekiem, dodać czekoladę i pralinę.
  • Krem dokładnie wymieszać i wyłożyć do słoiczka. 



smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak należy przechowywać i jak długo można w słoiczku nutellę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "U mnie najdłużej stała przez 2 tygodnia - zazwyczaj znika wciągu tygodnia. Zresztą, wszystkie składniki mają dosyć długi termin przydatności. Można zamrozić, a później rozmrozić w lodówce i wymieszać. ;) "

      Usuń