Od lat nie kupuje majonezu - robię go sama, to zajmuję mi nie cały 10 min.
Będzie potrzebne:
3 żółtka
ok. 1 szklanki oleju (olej może dowolny)
2 łyżeczki do kawy soli (u mnie- sól morska)
2 łyżeczki do herbaty cukru
1 łyżeczka soku z cytryny (1gr kwasku cytryn)
1/2 łyżeczki musztardy
mleko w proszku, śmietanka
30 ml wrzątku
Wszystkie składniki muszą być T pokojowej!
- We wrzątku rozpuścić sól,cukier, musztardę, kwasek cytrynowy.
- Świeże wiejskie jajka umyć z płynem pod bieżącą wodą, sparzyć. Rozdzielić żółtko od białka.
- Żółtko włożyć do niedużej miseczki (pojemn. ok 1 l) i ubijać na wysokich obrotach.
- Ciągle ubijając, stopniowo dodawać olej po1 łyżeczce ! To jest ważne!
- Kiedy powstanie gładka błyszcząca emulsja i nie będzie już zbyt płynna, można dodawać olej od razu po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając!
- Kiedy emulsja będzie bardzo gęsta, wlać ostygnięty płyn (1) i wymieszać. Jeżeli majonez będzie za gęsty, dodać gotowana wodę po 1 łyżeczce.
- Zamiast wody można dodać śmietankę.
Z mlekiem, a tym bardziej ze śmietanką majonez będzie bardziej delikatny.
Olej może być każdy.
Można gotowy już majonez doprawić bazylią, pieprzem ...
Co robić jeżeli majonez się zważył?
- Ostrożnie oddzielić olej od masy jajecznej.
- Przygotować jeszcze jedno żółtko i ubijać jego, stopniowo dodawać po 1 łyżeczce masę jajeczną.
- Dalej - powtarzać od pkt 5
smacznego!
Moja tesciowa robi fantastyczny domowy majonez, bardzo go lubię :) Niestety to co mamy w sklepach niewiele ma wspólnego z prawdziwym majonezem . Dekoracyjny Winiary mam najwięcej żółtek bo "aż" 3 % !!!! Więc o czym tu mowa. Róbmy swoje majonezy !!!
OdpowiedzUsuńMa pani rację! Nie ma nic smaczniejszego niż domowy wyroby!
Usuń