Uwielbiam połączenie truskawki z wanilią.
A jeszcze bardzo lubię krem maślany na beze włoskiej.
A jeszcze bardzo lubię krem maślany na beze włoskiej.
Szczerze mówiąc,
aż tak bardzo nie przepadam za muffinkami,
ale bardzo często ich robię - nie wymagają dużo czasu, można ich długo trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, albo można zamrozić.
A kiedy gości już przy bramce - układamy ich na talerz i ozdabiamy( cukrem pudrem, czekoladą, lukrem),
albo lekko podgrzewamy w piekarniku albo w mikrofalówce i podajemy, na przykład,
z domową Nutellą, albo z kremem.
składniki na 24 muffinki
ciasto
3 jaka
200 g cukru
50 g masła
100 g oleju rzepakowego
100 g oleju rzepakowego
1 szklanka
jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek)
300 g mąki
tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
cukier waniliowy
krem truskawkowy
200 g masła
160 g cukru
90 g białko
(ok. 2,5 szt.)
60 g woda
200g
przecieru truskawkowego
cukier
waniliowy
½ łyżeczki
alkoholu
WAŻNE!
WYKONANIE
krem
- Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem do T 117°C – „do piórka”
- W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puch. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać bezę włoską, a pod koniec – przecier truskawkowy.
muffinki
- Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia
- Do drugiej miski włożyć miękkie masło, wlać olej, wsypać cukier i ucierać aż masa zbieleje i będzie puszysta.
- Ciągle ucierając, dodawać kolejno po 1 jajku.
- Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki.
Formę na
muffinki wyłożyć papilotkami.
Piec ok. 20
min w T 170°C z termoobiegiem.
Studzić na kratce.
Do rękawa cukierniczego
z dowolną końcówką włożyć krem i wyciskać na babeczki.
Nie lubię
kiedy na babeczkach jest dużo kremu i dla tego wzięłam tylki z małą średnicą.
Resztkę kremu można zamrozić.
zdecydowanie do zrobienia! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ciasto jest uniwersalne - masło można zamienić olejem, dodać mak, orzechy, zamiast jogurtu - sok z cytryny...Eksperymentujcie!
OdpowiedzUsuń