13.06.2013

Truskawka z wanilią



Uwielbiam połączenie truskawki z wanilią. 
A jeszcze bardzo lubię krem maślany  na beze włoskiej.


Szczerze  mówiąc,
 aż tak bardzo nie przepadam za muffinkami, 
 ale bardzo często ich robię - nie wymagają dużo czasu, można ich długo trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, albo można zamrozić.
A kiedy gości już przy bramce - układamy ich na talerz i ozdabiamy( cukrem pudrem, czekoladą, lukrem),  
albo lekko podgrzewamy w piekarniku albo w mikrofalówce i podajemy, na przykład,
 z domową Nutellą, albo z kremem.
 

składniki na  24 muffinki
ciasto
3 jaka
200 g cukru
50 g masła 
100 g oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek)
300 g mąki tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy

krem truskawkowy
200 g  masła
160 g cukru
90 g białko (ok. 2,5 szt.)
60 g woda
200g przecieru truskawkowego
cukier waniliowy
½ łyżeczki alkoholu

WAŻNE!
Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej!


WYKONANIE
krem


  • Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem do T 117°C – „do piórka”
  • W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem.
  • Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puch. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać bezę włoską, a pod koniec – przecier truskawkowy.



muffinki


  • Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia
  • Do drugiej miski włożyć miękkie masło, wlać olej, wsypać cukier i ucierać aż masa zbieleje i będzie puszysta.
  • Ciągle ucierając, dodawać kolejno po 1 jajku.
  • Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki.


Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Piec ok. 20 min w T 170°C z termoobiegiem.
Studzić na kratce.
Do rękawa  cukierniczego  z dowolną  końcówką włożyć krem  i wyciskać na babeczki.
Nie lubię kiedy na babeczkach jest dużo kremu i dla tego wzięłam tylki z małą średnicą.
Resztkę kremu można zamrozić.

Trzymać babeczki w lodówce.  


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. zdecydowanie do zrobienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Ciasto jest uniwersalne - masło można zamienić olejem, dodać mak, orzechy, zamiast jogurtu - sok z cytryny...Eksperymentujcie!

    OdpowiedzUsuń