5.06.2013

MAJONEZ DOMOWY


Od lat nie kupuje majonezu - robię go sama, to zajmuję mi nie cały 10 min.




Będzie potrzebne:
3 żółtka
ok. 1 szklanki oleju (olej może dowolny)
2 łyżeczki do kawy  soli (u mnie- sól morska)
2 łyżeczki do herbaty cukru
1 łyżeczka  soku z cytryny (1gr kwasku cytryn)
1/2 łyżeczki musztardy
mleko w proszku,  śmietanka
30 ml wrzątku 


Wszystkie składniki muszą być T pokojowej!
  1. We wrzątku rozpuścić sól,cukier, musztardę, kwasek cytrynowy.
  2.  Świeże wiejskie jajka umyć z  płynem pod bieżącą wodą, sparzyć. Rozdzielić żółtko od białka.
  3. Żółtko włożyć do niedużej miseczki (pojemn. ok 1 l) i ubijać na wysokich obrotach.
  4. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać olej po1 łyżeczce ! To jest ważne! 
  5. Kiedy powstanie gładka błyszcząca emulsja i nie będzie  już zbyt płynna,  można dodawać olej od razu po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając! 
  6. Kiedy emulsja będzie bardzo gęsta, wlać ostygnięty płyn  (1) i wymieszać. Jeżeli majonez będzie za gęsty, dodać  gotowana wodę po 1 łyżeczce.
  7. Zamiast wody można dodać śmietankę.
Z mlekiem, a tym bardziej ze śmietanką majonez będzie bardziej delikatny.
Olej może być każdy.
Można gotowy już majonez doprawić bazylią, pieprzem ...

Co robić jeżeli majonez się zważył?

  • Ostrożnie oddzielić  olej  od masy jajecznej.
  •  Przygotować jeszcze jedno żółtko i ubijać jego, stopniowo dodawać po  1 łyżeczce masę jajeczną.
  • Dalej - powtarzać od  pkt 5 
Majonez trzymać  w słoiczku w lodówce .
smacznego!



2 komentarze:

  1. Moja tesciowa robi fantastyczny domowy majonez, bardzo go lubię :) Niestety to co mamy w sklepach niewiele ma wspólnego z prawdziwym majonezem . Dekoracyjny Winiary mam najwięcej żółtek bo "aż" 3 % !!!! Więc o czym tu mowa. Róbmy swoje majonezy !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma pani rację! Nie ma nic smaczniejszego niż domowy wyroby!

      Usuń