- to rewelacyjny i szybki deser.
Idealne "koło ratunkowe"
na niespodziewane wizyty :)
Szczerze mówiąc, nie zawsze mnie się udawał biszkopt na roladę.
Jednak w końcu zdołałam doprowadzić go
do perfekcji.
Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno
80 g - cukru
80 g - mąki
80 g - oleju
1 łyżeczka - herbaty matcha (opcjonalnie)
- Nagrzać piekarnik do 170C.
- Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Dodać mąkę, cały czas ubijając!
- Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
- Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami". Ostudzić.
Krem
Może to być bita śmietanka z owocami, kajmak, dżem, nutella, serek smakowy...
Daj wolę swojej fantazji, pokaż na co cie stać - właśnie za to lubię roladę!
300 g - serka śmietankowego - z lodówki
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
- Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostały krem rozsmarować na biszkopcie.
- Biszkopt zrolować, unosząc papier do pieczenia wzdłuż jednego z dłuższych boków.
- Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem i obtoczyć w okruszkach biszkoptowych. Odkroić nierówne końce rolady.
- Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzinę.
rolada b. dobra ale krem z serka i masła mi sie zwarzył co zobilam zle
OdpowiedzUsuńNa początku krem się zważy. Dalsze ubijanie (na wysokich obrotach) spowoduje, że stanie się on jednolity i gładki.
UsuńJeżeli jednak tak się nie stało, to można spróbować dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować na wysokich obrotach, albo łyżkę mleka zagęszczonego słodzonego. Można zostawić krem w T pokojowej na 2-3 godz, a gdy on osiągnie T pokojową zmiksować.
Można najpierw dobrze ubić masło z cukrem pudrem, a następnie na początku po łyżce, dodawać serek, cały czas ubijając krem na wysokich obrotach.
Prawdopodobnie, problem jest w maśle. Dla wypieków i
kremów używam twardego masła (zanim go kupię, najpierw każde sprawdzę na twardość . Prawda, ostatnie też miałam taki problem ze sprawdzonym masłem - tak bywa, kiedy masło jest trzymane w wyższej, niż zalecana T, a następnie jest schłodzone (prawdopodobnie było przechowywane albo transportowane w nie odpowiednich warunkach)