17.05.2015

Rolada biszkoptowa



- to rewelacyjny i szybki deser.








Idealne "koło ratunkowe" 
na niespodziewane wizyty :)







Szczerze mówiąc, nie zawsze mnie się udawał biszkopt na roladę. 
Jednak w końcu zdołałam doprowadzić go
do perfekcji.   


Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno
80 g - cukru
80 g - mąki
80 g - oleju
1 łyżeczka - herbaty matcha (opcjonalnie)
  • Nagrzać piekarnik do 170C. 
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Dodać mąkę, cały czas ubijając!
  • Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
  •  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
  • Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami". Ostudzić.

Krem

Może to być bita śmietanka z owocami, kajmak, dżem, nutella, serek smakowy...  

Daj wolę swojej fantazji, pokaż na co cie stać - właśnie za to lubię roladę!

300 g - serka śmietankowego - z lodówki
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)  
  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostały krem rozsmarować na biszkopcie.
  •  Biszkopt zrolować, unosząc papier do pieczenia wzdłuż jednego z dłuższych boków.
  • Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem i obtoczyć w okruszkach biszkoptowych. Odkroić nierówne końce rolady.
  • Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzinę.
   






Smacznego!



2 komentarze:

  1. rolada b. dobra ale krem z serka i masła mi sie zwarzył co zobilam zle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku krem się zważy. Dalsze ubijanie (na wysokich obrotach) spowoduje, że stanie się on jednolity i gładki.
      Jeżeli jednak tak się nie stało, to można spróbować dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować na wysokich obrotach, albo łyżkę mleka zagęszczonego słodzonego. Można zostawić krem w T pokojowej na 2-3 godz, a gdy on osiągnie T pokojową zmiksować.
      Można najpierw dobrze ubić masło z cukrem pudrem, a następnie na początku po łyżce, dodawać serek, cały czas ubijając krem na wysokich obrotach.
      Prawdopodobnie, problem jest w maśle. Dla wypieków i
      kremów używam twardego masła (zanim go kupię, najpierw każde sprawdzę na twardość . Prawda, ostatnie też miałam taki problem ze sprawdzonym masłem  - tak bywa, kiedy masło jest trzymane w wyższej, niż zalecana T, a następnie jest schłodzone (prawdopodobnie było przechowywane albo transportowane w nie odpowiednich warunkach)

      Usuń