12.05.2015

Lemoniada limonkowo-bazyliowa





Lekko kwaskowa, 
z delikatną nutą bazylii i limonki.

1 l - wody
80 g - soku z limonki (ok. 4 - 5 szt.)
120 g - cukru
10 - 15 - listków bazylii
  • Zagotować wodę z cukrem i dodać startą skórkę z limonek. Ostudzić do 50 - 40 C, dodać listki bazylii i zostawić w lodówce na 6 - 8 godzin. 
  • Przecedzić przez sitko, dodać sok z limonki i wymieszać.
Lemoniada smakuję dobrze zarówno na zimno jak i w temperaturze pokojowej :)



 


4 komentarze:

  1. A otarta skórka ma być z tych 4 - 5 limonek ? Przepis brzmi tak, jakby z jednej :)..

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń