04.05.2015

Waniliowe bułeczki


niczym z bajki wzięty!





Mają bardzo delikatny  mięciutki
miękisz
i
 cieniutką, lekko chrupiącą skórkę.





składniki na 16 szt
500 g - mąki T450
250 ml - mleka 3% (T30C)
10 g - świeżych drożdży
60g - żółtka (ok.3 szt)
30 g - masła
50 g - cukru
cukier waniliowy
  • Wymieszać drożdży, mleko i łyżkę cukru i pozostawić w T30 C na 40 min albo w T pokojowej na 60 - 70 min.
  • Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto włożyć do garnka albo plastykowego pojemnika z pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godz.
Ciasto ma zwiększyć objętość w dwa razy.
  • Następnie wyrobić miękkie gładkie ciasto, rozciągnąć go na bardzo cieniutki placek i złożyć sześć razy, tworząc kulę.
  • Włożyć do garnka albo plastykowego pojemnika z pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godz.
Ciasto ma zwiększyć objętość w trzy razy.
W tym czasie należy ciasto dwa razy odgazować. 
  • Podzielić ciasto na  16 kawałków, sformować bułeczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40-60 min.
  • Piec w T 170C 20 - 30 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz