niczym z bajki wzięty!
Mają bardzo delikatny mięciutki
miękisz
i
cieniutką, lekko chrupiącą skórkę.
i
cieniutką, lekko chrupiącą skórkę.
składniki na 16 szt
500 g - mąki T450
250 ml - mleka 3% (T30C)
10 g - świeżych drożdży
60g - żółtka (ok.3 szt)
30 g - masła
50 g - cukru
cukier waniliowy
500 g - mąki T450
250 ml - mleka 3% (T30C)
10 g - świeżych drożdży
60g - żółtka (ok.3 szt)
30 g - masła
50 g - cukru
cukier waniliowy
- Wymieszać drożdży, mleko i łyżkę cukru i pozostawić w T30 C na 40 min albo w T pokojowej na 60 - 70 min.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto włożyć do garnka albo plastykowego pojemnika z pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godz.
Ciasto ma zwiększyć objętość w dwa razy.
- Następnie wyrobić miękkie gładkie ciasto, rozciągnąć go na bardzo cieniutki placek i złożyć sześć razy, tworząc kulę.
- Włożyć do garnka albo plastykowego pojemnika z pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godz.
W tym czasie należy ciasto dwa razy odgazować.
- Podzielić ciasto na 16 kawałków, sformować bułeczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40-60 min.
- Piec w T 170C 20 - 30 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz