13.02.2016

Niemiecki tort "Milchmädchen" -


"Mleczna dziewczynka"




Przepyszny, mięciutki tort
o smaku śmietankowo-waniliowym.
Jest lekko wilgotny, nie za słodki i bardzo leciutki. 

Ten tort smakuje każdemu -
i dzieciom i dorosłym!

składniki na tort śr. 22 cm

spody tortowe (6 - 7 szt)
400 g - mleka zagęszczonego słodzonego
2 - 3 jajka (ok. 120 g)
200 g - mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy 
  • Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem, dobrze wymieszać i pozostawić na 20 - 30min.
  • Na papierze do pieczenia narysować koło śr 22 cm.
  • Na środek koła wyłożyć 2 czubate łyżki ciasta i rozsmarować. 
  • Każdy spód piec w T 170C ok. 3-4min.


krem 
350 g - śmietanki kremówki
350 g - serku śmietankowego
2łyżki cukru pudru
200 g - przecieru malinowego (może być kwaśny dżem)
  • Śmietankę, serek i cukier puder ubić na pyszną masę.
  • Każdy spód posmarować najpierw przecierem, a następnie kremem i układać jeden na drugim. 
  • Schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny.     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz