Jest to pieczony sernik
na bardzo kruchym spodzie.
I mimo, że jest z sera,
to ani w smaku ani w konsystencji
nie przypomina sernika klasycznego.
składniki na sernik śr. 18 cm
spod
1 żółtko (gotowane)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki tortowej
90 g masła pokrojonego w drobną kostkę
25 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki rumu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Nie trzeba ciasta zagniatać!
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
jabłka karmelizowane
2 duże jabłka (szara reneta)
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka masła
cynamon
1 łyżeczka rumu
- Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki.
- Na patelnie rozgrzać masło, włożyć jabłka, cukier i smażyć na średnim ogniu aż trochę zmiękną.
- Dodać rum, cynamon, wymieszać.
- Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Rozwałkować ciasto, włożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min.
sernik
500 g serka śmietankowego
150 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
25 g skrobi kukurydzianej
2 łyżki rumu
- Wszystkie składniki włożyć do miski i ubić na puszystą masę.
- Wyjąć spod z piekarnika. Obniżyć temperaturę do 150°C.
- Na spod wyłożyć karmelizowane jabłka, na jabłka - masę serową. Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego i nalać do niego wrzątku do połowy wysokości formy.
Jeśli wypiekamy w tortownicę, to spod i boki tortownicy owinąć folią aluminiową.
- Wypiekać 40-50 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
mus z białej czekolady
100 g śmietanki kremówki
1 jajko
5 g żelatyny
1oo g białej czekolady
100 g serka śmietankowego
3 łyżki czerwonego dżemu - opcjonalnie
- Czekoladę drobno posiekać lub utrzeć.
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach śmietanki.
- Resztę śmietanki zagotować.
- Jajko roztrzepać, dodać do niego 3 łyżki gorącej śmietanki, wymieszać i połączyć z pozostałą śmietanką.
- Podgrzewać na umiarkowanym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia), aż masa osiągnie T80-85°C. Zostawić z ognia.
- Śmietankowo-jajeczną masę połączyć z żelatyną i czekoladą. Wymieszać
- Serek ubić i połączyć z masą czekoladową, delikatnie wymieszać.
- Mus wyłożyć na wystudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia na całą noc.
O mniam, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda w takiej formie :)
Dziękuje! Sernik wypiekany w kąpieli wodnej smakuję inaczej, nie jest taki suchy. A zamiana cukru mlekiem zagęszczonym robi go jeszcze bardziej pysznymi i delikatnym. Tak samo biszkopt na mleku będzie bardziej kremowy :)
OdpowiedzUsuń