25.02.2014

Marchewka po koreańsku





Jedna z najbardziej lubionych surówek
mieszkańców byłego Związku Radzieckiego.
Związek już dawno padł, a 
surówka została!



Jest to surówka radzieckich Koreańczyków. 
W oryginale zawsze ją przyrządzali z kapusty pekińskiej.
Ale ze względu na to, że w miejscach zamieszkania
nie było tej kapusty, to zastąpiły ją marchewką.

składniki 
1 kg marchwi
2 średni cebuli
3-4 ząbki czosnku
sól
cukier
ocet
mielona kolendra
papryka ostra  
1/4 szklanki oleju bezzapachowego 
  • Marchew zatrzeć na jarzeniówce (w oryginale ma być utarta na długie cieniutkie paseczki). Dodać sól, cukier, kolendrę, paprykę i ocet wg gustu. 
  • Cebulę drobno pokroić i zaszklić na oleju. Łyżką cedzakową zebrać cebulę i dodać do marchwi. Dokładnie wymieszać.
  • Czosnek bardzo drobno pokroić!  Z marchewki stworzyć stożek, na wierzchu położyć czosnek. 
  • Olej rozgrzać mocno i wylać na czosnek. Surówkę dokładnie wymieszać.   

smacznego!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz