Jedna z najbardziej lubionych surówek
mieszkańców byłego Związku Radzieckiego.
Związek już dawno padł, a
surówka została!
surówka została!
Jest to surówka radzieckich Koreańczyków.
W oryginale zawsze ją przyrządzali z kapusty pekińskiej.
Ale ze względu na to, że w miejscach zamieszkania
nie było tej kapusty, to zastąpiły ją marchewką.
składniki
1 kg marchwi
2 średni cebuli
3-4 ząbki czosnku
sól
cukier
ocet
mielona kolendra
papryka ostra
1/4 szklanki oleju bezzapachowego
- Marchew zatrzeć na jarzeniówce (w oryginale ma być utarta na długie cieniutkie paseczki). Dodać sól, cukier, kolendrę, paprykę i ocet wg gustu.
- Cebulę drobno pokroić i zaszklić na oleju. Łyżką cedzakową zebrać cebulę i dodać do marchwi. Dokładnie wymieszać.
- Czosnek bardzo drobno pokroić! Z marchewki stworzyć stożek, na wierzchu położyć czosnek.
- Olej rozgrzać mocno i wylać na czosnek. Surówkę dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz