Idealny sernik dla miłośników ciasteczek "oreo".
Sernik jest puszysty i delikatny -
po prostu rozpływa się w ustach!
składniki na sernik o śr. 20 cm
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Spód
250 g - cukru
2 - jajka
2 szt. - cukru waniliowego
150 g - oleju (bez zapachu)
250 g - serka śmietankowego
210 g - mąki tortowej
50 g - kakao
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
- Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek dopieczenia. Wymieszać.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
- Dodać serek i wymieszać.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach.
- Piec przez ok. 20 – 30 min. (do suchego patyczka) w T 160°C.
- Studzić na kratce.
- Gotowy spód przekroić na pół. Jedną część zostawić, drugą - połamać na małe kawałki i podsuszyć w piekarniku. Podsuszone kawałki połamać na mniejsze - ma powstać biszkoptowa kruszonka.
Masa serowa
700 g - serka śmietankowego
100 g - białej czekolady
2 łyżeczki - ekstraktu waniliowego
15 g - żelatyny
30 g - śmietanki kremówki
2 białka (ok. 70-80g)
150 g - cukru
50 g - wody
- Żelatynę wsypać do śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
- Czekoladę roztopić.
- Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
- Do serka dodać czekoladę i zmiksować.
- Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować.
- Masę serową połączyć z beze i 3 łyżkami kruszonki biszkoptowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
- Owinąć deskę do krojenia folią spożywczą i umieścić na niej spod i założyć obręcz tortowy.
- Na spod wyłożyć masę serową. Sernik wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny.
4 g - żelatyny
70 g - śmietanki kremówki
20 g - kakao
70 g - gorzkiej czekolady
10 g - masła
30 g - wody
90 g - cukru
70 g - śmietanki kremówki
20 g - kakao
70 g - gorzkiej czekolady
10 g - masła
30 g - wody
90 g - cukru
- zagotować 30 g wody razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru
- żelatynę rozpuścić w śmietance
- czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem z masłem
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
- ostudzić do 40 - 45°C
- Wyjąć sernik z zamrażarki. Zdjąć obręcz i umieścić sernik na kratce (biszkoptem do dołu).
- Wylać na sernik i polewę, udekorować.
- Wstawić sernik do lodówki do zastygnięcia polewy.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz