24.02.2014

Sernik "Oreo"






Idealny sernik dla miłośników ciasteczek "oreo".
Sernik jest puszysty i delikatny - 
po prostu rozpływa się w ustach! 


składniki na sernik o śr. 20 cm
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Spód
250 g - cukru
2 - jajka
2 szt. - cukru waniliowego
150 g - oleju (bez zapachu)
250 g - serka śmietankowego
210 g - mąki tortowej
50 g - kakao
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
  •  Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek dopieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  • Piec przez ok. 20 – 30 min. (do suchego patyczka) w T 160°C.  
  • Studzić na kratce.
  • Gotowy spód przekroić na pół. Jedną część zostawić, drugą - połamać na małe kawałki i podsuszyć w piekarniku. Podsuszone kawałki połamać na mniejsze - ma powstać biszkoptowa kruszonka.      

Masa serowa
700 g - serka śmietankowego
100 g - białej czekolady
2 łyżeczki - ekstraktu waniliowego
15 g - żelatyny
30 g - śmietanki kremówki
2 białka (ok. 70-80g)
150 g - cukru
50 g - wody
  • Żelatynę  wsypać do śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  • Czekoladę roztopić.
  • Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
  • Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
  • Do serka dodać czekoladę i zmiksować.
  • Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować. 
  • Masę serową połączyć z beze i 3 łyżkami kruszonki biszkoptowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i masa będzie  gładka.
  •  Owinąć deskę do krojenia  folią spożywczą i umieścić na niej spod i założyć obręcz tortowy. 
  • Na spod wyłożyć masę serową. Sernik wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny.
polewa lustrzana (glasaż)
4 g - żelatyny
70 g - śmietanki kremówki
20 g - kakao
70 g - gorzkiej czekolady
10 g - masła
30 g - wody 
90 g - cukru

  • zagotować 30 g wody razem z cukrem do całkowitego  rozpuszczenia cukru 
  • żelatynę rozpuścić  w śmietance
  • czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem z masłem
  • połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 
  • ostudzić do 40 - 45°C 

  • Wyjąć sernik z zamrażarki. Zdjąć obręcz i umieścić sernik na kratce (biszkoptem do dołu). 
  • Wylać na sernik i polewę, udekorować. 
  • Wstawić sernik do lodówki do zastygnięcia polewy.
 


smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz