05.04.2014

Galette z jabłkiem



Szybko, łatwo, smacznie!







składniki na 2 galette śr. 30-32 cm


ciasto
400 g - mąki typ 500
100 g - zimnego masła 
75 g (5 łyżek) - wody lodowej
1 łyżka cukru 
1/2 łyżeczki soli  
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

nadzienie
8 - 10 jabłek (szara reneta)
8 - 10 łyżek cukru brązowego
cynamon
  • Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki
  • Ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  • Na środek ciasta wyłożyć jabłka, zostawiając brzeg ok. 3-5 cm. Posypać jabłka cukrem i cynamonem.
  • Zawinąć brzeg ciasta na jabłka.






kruszonka
50g - zimnego masła
50 g - cukru brązowego
100 g - mąki typ 500
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem.
  • Galette posypać kruszonką.






  • Piec 25 min w T 200°C z termoobiegiem.







 


smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz