07.04.2014

Galette z jajkiem i szczypiorkiem






Szybko, łatwo, smacznie!




składniki na galette śr. 30-32 cm


ciasto
100 g - mąki typ 500
50 g - zimnego masła 
35 g (2,5 łyżek) - wody lodowej
1/2 łyżka cukru 
1/4 łyżeczki soli  
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
3-4 - jajka na twardo
1 - jajko surowe
100 g - twarogowego serka  koziego
3 łyżki - majonezu
bazylia, sól
pęczek szczypiorku
  • Jajka i szczypiorek pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 -4 mm.
  • Na środek ciasta wyłożyć jajka, zostawiając brzeg ok. 3-5 cm. Zawinąć brzeg ciasta.


  
  • Piec 25 min w T 200°C z termoobiegiem.




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz