28.04.2014

Piwo i czekolada





Wyśmienite czekoladowe ciasto na piwie.
Ciasto jest miękkie i puszyste - po prostu 
rozpływa się w ustach!
Ma bardzo bogaty i ciekawy smak.
A razem z kawą tworzą prawdziwą
 rozkosz dla podniebienia!

I jest bardzo łatwe w wykonaniu.



składniki na formę ok. 20 x 30 cm
200 ml - ciemnego piwa
180 g - oleju bezsmakowego
2 jajka
250 g - cukru
150 g - serku śmietankowego
75 g - kakao
280 g - maki tortowej
15 g - proszku do pieczenia
  • Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
  • Do drugiej miski umieścić jajka, wsypać cukier i ubijać aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ciągle ubijając, dodawać olej i serek.
  • Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 piwa - wymieszać, znów – mąkę, piwo, mąkę, resztę piwa i resztę mąki.  Dokładnie wymieszać
  •  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
  •  Piec ok. 20 min w T 180°C z termoobiegiem.
    Studzić na kratce




 Ostudzone ciasto polać roztopioną deserową czekoladą



smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz